FR: Osmogodišnji "terorista" u žiži

Francusko društvo je podeljeno oko slučaja osmogodišnjaka koji je policiji rekao da se protivi akciji “Ja sam Šarli“ i da je na strani terorista.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

10:24

Default images
ilustracija: freeimages.com

Ministarka odbrane Nažat Valo Belkasem istakla je da je ponašanje dečaka u školi bilo osnov da on i njegov otac budu privedeni na informativni razgovor.

Ona je istakla da nema govora o pokretanju bilo kakvog postupka protiv njih, ali je istakla da je podneta prijava protiv oca koji se nedolično ponašao prema osoblju škole.

Argumenti za i protiv ispitivanja osmogodišnjeg Ahmeda su preplavili francuske medije, a oni su se našli u policijskoj stanici u Nici 8. januara, dan posle terorističkog napada na redakciju magazina Šarli ebdo.

Razlog za to bilo je Ahmedovo odbijanje da učestvuje u dvominutnom ćutanju, u čast ubijenih karikaturista magazina.

Prema izveštajima on je u učionici i u dvorištu rekao da nije Šarli, da podržava teroriste, da su muslimani u pravu i da su karikaturisti zaslužili da umru.

U policiji je Ahmed zadržan tridesetak minuta, a rekao je da ne zna tačno značenje reči “terorista“.

Njegov otac se žalio na zahtev da osmogodišnjak bude saslušan.

“To je ludost. Oni su shvatili ozbiljno reči osmogodišnjeg deteta koje ne razume šta govori“, naveo je advokat porodice Sefen Gez Gez.

On je potom istakao da bila podneta prijava protiv Ahmeda zbog promovisanja terorizma, dok je iz policije saopšteno da je razgovor bio samo informativne prirode.

Takođe, navedeno je i da je u prošlosti bilo problema u dečakovom ponašanju. Advokat je zvanično optužio direktora škole za nasilničko ponašanje prema Ahmedu, što vlasti demantuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: