Živković: U Srbiji vlada bezakonje

Predsednik NS Zoran Živković ocenio je da u Srbiji vlada bezakonje i naveo da je donet niz sistemskih zakona u Skupštini po hitnom postupku, bez javne rasprave.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

16:35

Default images
Beta/AP

Živković je kritikovao zaključak usvojen na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Takođe je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je, kako je istakao, Zaštitnik gradjana Saša Janković "provučen kroz linč poslanika vladajuće koalicije".

Predsednik Nove stranke je naglasio da je Janković pokazao dokumente o uništavanju hard diskova u kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

"Dokument koji je pokazao Janković naslovljen je sa 'strogo poverljivo', ali to je protivno zakonu, jer kriminalno delovanje ne može da se pokrije tako što se stavlja takva oznaka", ocenio je Živković.

Prema njegovim rečima, to je dokument odseka Vojnobezbednosne agencije, koji se bavi praćenjem organizacije mitinga SRS-a, nakon povratka Vojislava Šešelja iz Haga, u kojem su navedeni podaci o ljudima koji su vozili autobuse, njihovi brojevi telefona i jedinstveni matični brojevi.

Živković je istakao da takve stvari ne mogu da budu u nadležnosti vojne službe bezbednosti, bilo da je obaveštajna ili kontraobaveštajna služba.

On je istakao da su poslanici dobili tek danas deo materijala za sutrašnje skupštinsko zasedanje, iako je reč o sistemskim zakonima.

"Bezakonje je to što je za sutra zakazana sednica Skupštine, deo materijala je stigao pre sedam dana do poslanika, a drugi deo danas, to nisu beznačajni zakoni već sistemski - Zakon o privrednim društvima, Zakon o fondu za razvoj, Zakon o ministarstvima, Zakon o javnim nabavkama", rekao je Živković.

Živković je ocenio da je insistiranje na hitnom postupku u donošenju zakona u Skupštini Srbije bezakonje, i da je to jedna od glavnih zamerki u Rezoluciji Evropskog parlamenta vlastima u Srbiji i istakao da je upravo to razlog za neotvaranje poglavlja o pristupanju Srbije EU.

"Aleksandar Vučić i njegova partija usporavaju i kompromituju put Srbije ka EU i dalji put Srbije ka bilo kakvom načinu da se u njoj normalno i zakonito živi", kazao je predsednik Nove stranke.

Živković je kazao da će Nova stranka do kraja marta predati Skupštini Srbije novi zakon o planiranju i izgradnji za koji je ocenio da treba da definiše tu oblast na način koji je primeren 21. veku i situaciji u kojoj se Srbija nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: