Moskva: Pregovori Asada i opozicije

Predstavnici sirijske opozicije i izaslanici predsednika Bašara al Asada počeli su u Moskvi pregovore o okončavanju građanskog rata.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

09:37

Default images
Bašar el Asad (foto: Tanjug/AP)

Radi se o prvim razgovora između članova opozicije, predstavnika Komiteta za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promene, Kurda i zvaničnika režima, od kada su propali razgovori Ženeva Dva u februaru 2014.

Tridesetdva člana različitih opozicionih grupa sa kojima Damask prihvata da razgovara i šest članova zvanične sirijske delegacije koju predvodi sirijski ambasador pri UN, počeli su jutros u jednoj ruskoj diplomatskoj rezidenciji, rekao je jedan od učesnika agenciji Frans pres.

Očekivanja su međutim vrlo skromna, rekao je jedan od članova opozicije koji učestvuje u razgovorima, obzirom da ne prisustvuju predstavnici Nacionalne koalicije sirijske opozicije čije je sedište u Istanbulu i koje međunarodna zajednica smatra glavnom sirijskom opozicionom snagom.

Koalicija je odbila da učestvuje smatrajući da razgovori treba da se vode pod pokroviteljstvom UN u "neutralnoj" zemlji, a ne u Rusiji, koju smatraju da podržava vlasti u Damasku.

Sirijci će se posle prve prepodnevne sesije sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, a onda nastaviti razgovore popodne i sutra.

Pojava radikalnih ekstremista promenila je situaciju u Siriji i dovela do toga da zapad, sa SAD na čelu, menja svoju strategiju i da je skoro prestao da traži da odmah ode predsednik Bašar al Asad.

Asad je u intervjuu za časopis Forin Afers od ponedeljka podržao ovaj sastanak u Moskvi, ali je ipak doveo u pitanje legitimitet nekoh od učesnika.

"To što se dešava u Moskvi nisu pregovori o rešenju (sukoba) To su samo pripreme za konferenciju. Razgovaraćemo sa svima, ali treba pitati svakog 'Koga vi predstavljate", rekao je Asad i osudio "marionete Katara, Saudijske Arabije i svih zapadnih zemalja".

Prema jednom sirijskom vladinom izvoru delegacija Damasak se nada da će se učesnici složiti o mapi puta koja uključuje borbu protiv terorizma, pomirenje na lokalnom nivou i razgovore o vladi nacionalnog jedinstva.

Vašington je saopstio da podržava svaki napor koji bi mogao da dovede do trajnog rešenja sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: