Neprihvatljivo prekrajanja istorije

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj "prekrajanja istorije"

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

20:23

Default images
Foto: Beta/AP

"Svaki pokušaj da se prećute dogadjaji, da se izmene, da se prekroji istorija je neprihvatljiv i nemoralan", rekao je ruski šef drzave na ceremoniji u Moskvi u Jevrejskom muzeju povodom 70. godišnjice oslobadjanja nacističkog logora Aušvic.

Putin je rekao da često iza tih pokušaja stoji želja da se sakrije sopstvena sramota, sramota zbog svog kukavičluka, hipokrizije i izdajništva, i da se sakrije prećutno saučesništvo, pasivno ili aktivno sa nacistima.

"Istorijske činjenice su nepobitne", rekao je Putin i dodao da one pokazuju da su takozvani Banderisti, po imenu kontroverznog Ukrajinca Stepana Bandere, i drugi kolaboracionisti i saradnici Hitlera učestvovali u genocidu jevrejskog naroda.

Banderisti su pristalice Stepana Bandere, vodje boraca Ukrajinske ustaničke armije koja se borila protiv Crvene armije, i protiv nacista, ali sa kojima je takodje saradjivala. Tu vojsku prezire Rusija dok se na zapadu Ukrajine Stepan Bandera smatra herojem borbe za ukrajinsku nezavisnost.

Već nekoliko godina, a posebno od početka ukrajinske krize, Ukrajinci i Rusi vode rat reči oko uloge Crvene armije i ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata.

Najnovija polemika izbila je kada je poljski šef diplomatije izjavio da su Ukrajinci, a ne Crvena armija, oslobodili logor Aušvic-Birkenau, na šta je Rusija prošle nedelje optužila Poljsku da "se ruga istoriji" i da se pridružuje "antiruskoj histeriji".

Logor su 27. januara 1945. godine oslobodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije, sastavljene od vojnika iz različitih sovjetskih republika, Rusa i Ukrajinaca.

"Sedamedset odsto boraca i oficira Crvene armije bili su Rusi", rekao je danas Putin i dodao da je "veliki deo žrtve za pobedu podneo ruski narod", osvrćući se na 20 miliona mrtvih koje je imao Sovjetski Savez.

Putin nije učestvovao u ceremoniji organizovanoj danas u Pojskoj povodom 70. godišnjice oslobadjanja logora Aušvic, smatrajući da nije dobio zvaničan poziv mada je Varšava navela da nikakakav zvaničan poziv nije upućen brojnim šefovima država koji su došli.

Putin je danas povukao paralelu sa situacijom u ukrajinskom sukobu. On je rekao da svi znaju koliko je opasno i destruktivno voditi politiku duplih aršina i biti ravnodušan prema sudbini drugih, i ukazao da je to slučaj sa tragedijom na jugoistoku Ukrajine gde se hladnokrvno više meseci ubijaju civili.

Rusija zamera zapadu da je ravnodušan prema sudbini civila na istoku Ukrajine gde se vode borbe izmedju ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: