Ključna borba protiv antisemitizma

Zvaničnici OEBS-a istakli su značaj snažnog suprotstavljavanja društava savremenim izazovima antisemitizma, rasizma i drugih oblika netolerancije.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

13:47

Default images

"Ova godišnjica je jedinstvena prilika da društva širom regiona OEBS obeleže sećanje na žrtve holokausta i odaju poštu preživelima i njihovim spasiteljima", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić povodom 70-godišnjice oslobađanja nacističkog logora Aušvic-Birkenau.

On je poručio da je Srbija, kao predsedavajuća ovoj organizaciji, posvećena održavanju statusa OEBS kao jednog od lidera u borbi protiv antisemitizma, rešenog da očuva sećanje na holokaust, navodi se u saopštenju OEBS.

Dačić je, takođe, pozvao zemlje učesnice OEBS da podrže vredan rad predavača i civilnog društva kako bi se mladima omogućilo da saznaju za ta zlodela.

"Lekcije naučene iz prošlosti treba da nam pomognu da prevaziđemo predrasude i izbegnemo takve katastrofe u budućnosti, kao i da unapredimo stabilnost, bezbednost i društveno blagostanje, kako u pojedinačnim društvima, tako i u odnosima među državama", zaključio je on.

Direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Majkl Georg Link istakao je, u muzeju Aušvic-Birkenau gde danas prisustvuje komemoraciji žrtvama holokausta, značaj ove godišnjice i komemoracije.

"Okupivši se danas ovde, 70 godina nakon oslobođenja Aušvica-Birkenau, i sastavši se sa preživelima, pokazujemo koliko je važno sećati se žrtava holokausta i prirode ovog gnusnog zločina", rekao je Link, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj samo podvlači potrebu za suprotstavljanjem savremenim oblicima antisemitizma.

Holokaust, progon Roma i Sinta i ubijanje nebrojenih drugih žrtava nacističkog režima su moćni podsetnici na opasnost koju netolerancija, diskriminacija i mržnja predstavljaju za sve nas, upozorio je on.

Povodom komemoracije, ODIHR je objavio izveštaj pod naslovom "Dani sećanja na holokaust: Pregled sećanja i edukacije u regionu OEBS".

ODIHR, takođe, aktivno pomoviše priznavanje i sećanje na genocid nad Romima i Sintima, kao i edukaciju o tome, a uskoro će biti objavljen i izveštaj o trenutnim aktivnostima, stoji u saopštenju OEBS.

ODIHR sarađuje sa Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust (IHRA) na podizanju svesti o holokaustu i olakšavanju razmene dobre prakse između eksperata iz različitih zemalja.

Ta saradnja je inspirisana obavezama OEBS i Stokholmskom deklaracijom o holokaustu.

Rabin Endrju Bejker, lični predstavnik predsedavajućeg OEBS za borbu protiv antisemitizma, upozorio je da je u porastu broj evropskih Jevreja koji su zabrinuti za svoju budućnost.

"Naše sećanje mora da bude praćeno i akcijom u borbi protiv novog talasa antisemitizma", poručio je on.

Na sastanku Stalnog saveta OEBS održanog 22. januara, koji je bio posvećen komemoraciji Međunarodnog dana sećanja na holokaust, istaknuta je potreba da se lekcije o prošlosti uvrste u obrazovanje budućih generacija, podseća se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: