"Odluka kad stigne poziv iz HR"

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je da su veće šanse da predsednik Nikolić ne bude prisutan na inauguraciji hrvatske koleginice.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

10:45

Default images

Razlog za to su izjave Kolinde Grabar Kitarović o statusu Vojvodine i da su svi građani u Hrvatskoj Hrvati.

Pak Stanković je rekla da će, kada bude stigao poziv, predsednik Nikolić još jednom razmisliti o tome da li će biti na inauguraciji, ali da više neće biti praksa da Srbija stalno popušta.

Srbija želi da sarađuje sa svim državama u regionu, rekla je Pak Stanković u Jutarnjem programu TV Pink i dodala da očekuje da budu povučene obe tužbe za genocid.

Govoreći o privatizaciji Železare Smederevo, Pak Stanković je rekla da se to pitanje uspešno privodi kraju, da je postignut ugovor sa sindikatima o platama radnika, da očekuje da u toj kompaniji ostane predviđen broj radnika, a da proizvodni kapaciteti budu maksimalno iskorišćeni.

Ona je dodala da će pregovori biti obavljeni na način koji je potpuno u interesu Srbije, da više neće biti pljačkaških privatizacija, a da će oni koji su učestvovali u tim privatizacijama biti privedeni pravdi.

Na pitanje novinara o platformi za Kosovo i Metohiju, Pak Stanković je odgovorila da je reč o važnom pitanju kako Srbija vidi konačni status Kosova i Metohije i šta je moguće dogovoriti sa albanskom stranom.

Ona je najavila da se od Srbije očekuje da potpiše sporazum o normalizaciji i da se mora znati kako će se zvati ta teritorija sa kojom će biti potpisan taj sporazum.

Pak Stanković je dodala da se "to neće desiti ni sutra ni prekosutra, ali svakako do kraja prvog mandata predsednika".

Ona je ukazala da je AP predstavio Albance sa Kosova kao žrtve i da je Srbija bombardovala teritoriju većinski naseljenu albanskim stanovništvom, što je zamena teza, jer nije predstavljeno da je Srbija gađana kasetnim bombama sa osiromašenim uranijom.

Upitana o zabrani letova iznad kuće predsednika Nikolića u Bajčetini, Pak Stanković je odgovorila da postoje bezbednosne mere za predsednika Republike, koje su u nadležnosti MUP-a.

Ona je ukazala da su privatni avioni leteli nisko iznad kuće predsednika Nikolića i da je procenjeno da postoji opasnost da mogu da ispuste eksplozivnu napravu sa te visine i da to ugrožava predsednika.

Pak Stanković je rekla da su predsednik vlade Aleksandar Vučić i predsednik Nikolić u dobrim odnosima, da je politika usaglašena, da neke stvari vide drugačije, ali da je cilj isti - da Srbiji bude bolje, da bude više radnih mesta i investicija.

"Nekome odgovara da ispada da postoje nesuglasice, da postoje svađe", rekla je Pak Stanković i dodala da je u zakonu definisano i da će to biti transparentno ko su finansijeri i vlasnici medija i da će onda biti jasno ko iza toga stoji.

Govoreći o kreditima građana indeksiranim u švajcarskom franku, Pak Stanković je rekla da je to veliki problem, ali da su ugovori sklapani u vreme kada je to delovalo povoljno, što je danas došlo na naplatu i dodala da, takođe, očekuje da se kurs dinara stabilizuje.

Ona je najavila da će predsednik Nikolić danas biti na Starom sajmištu, povodom Dana Holokausta i 70 godina pobede nad fašizmom i da će se, takođe, obratiti đacima povodom školske slave Svetog Save i dodala da će ona danas posetiti Temišvar, gde će razgovarati sa Srbima u dijaspori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: