AKS:Nezakonit pritisak na Jankovića

AKS je ocenila da je omalovažavanje rada Ombudsmana Saše Jankovića, kao i neprimerena i neosnovana kritika predstavljaju nezakonit pritisak na njegov rad.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

14:09

Default images
foto: Tanjug

"Omalovažavanje rada zaštitnika i neprimerena, na činjenicama i dokazima nezasnovana kritika postupanja u svakom konkretnom predmetu predstavlja nedopustiv i nezakonit pritisak usmeren ka ometanju i/ili sprečavanju ovog nezavisnog državnog organa za izvršenje njegovih Ustavom i zakonom propisanih zadataka", navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, organi državne uprave dužni su da sarađuju i omoguće zaštitniku pristup prostorijama i podacima kojima raspolažu, bez obzira na stepen tajnosti, kao i da mu pruže sve tražene podatke i informacije.

"Neprihvatljivo je bilo kakvo polemisanje izmejdu državnih organa sa zaštitnikom preko sredstava javnog informisanja, a u vezi sa njegovim postupanjem u konkretnim predmetima", saopštila je Advokatska komora Srbije.

Oni su dodali da "niko" nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje, te da "samo zakonito, svesno i odgovorno" postupanje svih državnih organa predstavlja put ka principu vladavine prava.

Advokatska komora Srbije izdala je saopštenje zbog, kako su naveli, više javno izrečenih komentara visokih zvaničnika o radu zaštitnika građana Saše Jankovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: