"Otkazujemo sporazum o štednji"

Grčki narod je ispisao istoriju, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, 'trojka' (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost, poručio je Cipras.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

23:44

Default images
Aleksis Cipras (Foto: Beta/AP)

Pobednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras (40) najavio je otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke.

"Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju", rekao je sinoć Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

"Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka zasobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja zasobom petogodišnje poniženje", rekao je Cipras i najavio da njegova zemlja "s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se menja".

Cipras je rekao da je "danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad... nesumnjivo se završava začarani krug štednje".

"Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, 'trojka' (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije", rekao je Cipras.

Najavio je "formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka". Cipras je ocenio da je "danas pobeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja", a "pobedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mesto i vreme da dostojanstveno gradi budućnost".

Budući premijer je zahvalio "hiljadama iz svih krajeva Evrope" za "talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana".

"Naša pobeda (Sirize) je i pobeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje" što će činiti i njegova vlada "spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rešenju" za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa "velike kolacije" desnice i socijalista, večeras je priznao poraz na izborima i čestitao Ciprasu.

Samaras je poraz priznao već posle prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Siriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

Zvanični rezultati izbora se očekuju u ponedeljak, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

Siriza je na rubu osvajanja samostalne vlasti, ali, ako joj to ne uspe, najverovatnije će s druge dve male levičarske stranke formirati koalicionu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: