NVO: Ispitati navode BIRN-a

Više nevladinih organizacija zatražilo je od tužilaštva da proveri navode BIRN-a o mogućim zloupotrebama prilikom tendera za Rudarski basen Kolubara.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

15:47

Default images

Nevladine organizacije traže da Republičko javno tužilaštvo inicira predistražni postupak i proveri sve navode BIRN-a o mogućim zloupotrebama prilikom tendera za ispumpavanje vode iz kopa Rudarskog basena Kolubara.

U zajedničkom saopštenju više od 40 organizacije traži i da Regulatorno telo za elektronske medije posveti posebnu pažnju monitoringu nad nacionalnim emiterima i njihovom načinu izveštavanja o slučaju Kolubara, kao i da utvrdi da li su doprineli potpunoj, objektivnoj i nepristrasnoj informisanosti šire javnosti.

Oni su pozvali Agenciju za borbu protiv korupcije da utvrdi da li je u slučaju kojim se BIRN bavio narušeno antikorupcijsko zakonodavstvo i kršen integritet uzbunjivača, odnosno da Savet za borbu protiv korupcije kao savetodavno telo Vlade izradi izveštaj o slučaju sa preporukama.

U saopštenju se navodi da se od RTS-a kao javnog servisa u vlasništvu građana traži da omogući predstavnicima BIRN-a da iznesu navode iz svoje analize u emisiji dijaloškog tipa sa predstavnicima relevantnih državnih organa i stručne javnosti.

Saopštenje su potpisali BIRODI, Centar za održivi razvoj Srbije, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Južne vesti, Koalicija za nadzor javnih finansija, Kuća ljudskih prava, Labris, NUNS, NDNV, PG Mreža, Share fondacija, Urban In, Jukom.

Polemika oko tendera započela je 8. janura nakon što je BIRN u tekstu pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" objavio da je EPS angažovao konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećana cena tog posla.

Prema BIRN-u, među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je zbog navoda iz teksta novinare BIRN-a nazvao lažovima koji su dobili pare od šefa Delegacije EU Majkla Devenporta i EU, što je izazvalo oštre reakcije iz Brisela.

Iz kopova RB Kolubara ugljem se snabdevaju Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koje proizvode više od polovine struje za tržište Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: