ID: Nova karikatura - glup čin

Radio Islamske države naveo je da je to što je list "Šarli ebdo" na svojoj naslovnici ponovo objavio karikaturu proroka Muhameda ''ekstremno glup'' čin.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

11:24

Default images
Foto: Beta, AP

"Šarli ebdo je ponovo objavio karikature u kojima se vređa prorok i to je izuzetno glup akt", navodi se u saopštenju Radija Al Bajan džihadske grupe koji se emituje u oblastima pod njihovom kontrolom u Siriji i Iraku, prenela je agencija AFP.

I zvanični Teheran je osudio objavljivanje nove karikature proroka Muhameda na naslovnici današnjeg izdanja francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" i naveo da je to "uvredljivo i provokativno".

"Naslovnica francuskog magazina provocira emocije muslimana i vređa njihova osećanja širom sveta i mogao bi da bude iskra plamena značaranog kruga ekstremizma", upozorio je portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Marzieh Afham, dodaje AFP.

Britanski radikalni propovednik Anđem Šudari, koji je navodno povezan s više militantnih grupa, oglasio se na internetu i naveo da je u pitanju "napadna provokacija" i "izazivanje rata".

Novi broj satiričnog lista "Šarli ebdo" izašao je danas, nedelju dana posle napada islamskih terorista na redakciju tog nedeljnika u Parizu, kada je ubijeno 12 osoba i nekolicina njih ranjena.

Štampan je u tiražu od tri miliona primeraka, a u Francuskoj je razgrabljen na kioscima.

Iako je među muslimanima u Francuskoj rašireno mišljenje da taj satirični magazin etiketira i izopštava muslimane, Arapski svetski institut u Parizu pružio je punu podršku solidarnosti kampanji "Ja sam Šarli" koja je pokrenuta kao simbol otpora teroru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: