Vučić, poseta KiM i izbori

Dok Vladeta Kostić kaže da je poseta premijera i ministara signal da Srbi na KiM nisu ostavljeni, Rada Trajković smatra da dolazak ima unutarpartijsku ulogu.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

12:39

Default images
Rada Trajkoviæ (Foto: Tanjug, arhiva)

Direktor Građanske inicijative "Srpska" i kandidat za gradonačelnika Gračanice Vladeta Kostić je, za Radio B92, ocenio da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovskom pomoravlju veoma značajna po srpsko stanovništvo na Kosovo i Metohiji.

Srbi na Kosovu suočavaju se sa brojnim problemima, koji nisu rešeni ni Briselskim sporazumom na kome vlada insistira, kaže Rada Trajković. Ona posetu vidi kao partijsku, više nego kao državničku.

"Ta poseta ne da nama znači nego je od presudne važnosti... Mi svih ovih godina od 1999. ne bimo mogli ni dana da sastavimo bez srpskih plata, u prosveti, zdravstvu i administraciji, koje se finansiraju iz srpskog budžeta", kaže Kostić.

"Ta poseta daje nam signal i govori nam da mi nismo ostavljeni ni zaboravljeni, niti ćemo biti ostavljeni i zaboravljeni od strane Vlade Srbije i mislim da će ta poruka otići i sa tog skupa", navodi Kostić.

S druge strane, predsednica NVO Evropski pokret Srba Rada Trajković kaže da poseta za cilj ima "uskopartijsku ulogu, učvršćivanje vlasti SNS gde god to može".

Kako je navela, poseta ima za cilj "etabliranje premijera kao čoveka koji na regionalnom nivou svuda ima etablirane svoje ljude". Trajkovićeva smatra da premijer Srbije ne nudi projekat zajedništva, jer dolazi u momentu kad je u Gračanici kraj kampanje za gradonačelnika. Kako smatra, premijer je sa ministrima tu da se sastane sa ljudim iz svoje partije, da "promoviše čoveka bliskog svojoj partiji".

Govoreći o Briselskom sporazumu, kaže da se Srbi ne mogu pohvaliti sa dosadašnjim rezultatima.

"Ako podvučemo crtu, imaćemo sever Kim koji se nalazi u ovom trenutku u veoma teškoj situaciji... Imamo popriličan broj unutarsrpskih sukoba, ubijanja, paljenja automobila, odlazak intelektualaca, zabrinutost ljudi za budućnost... Južno od Ibra imamo opštine sa srpskom većinom koje postaju sve manje srpske i po broju stanovništva i po teritoriji koja se sve više ustupa Albancima, bilo u privatnoj prodaji, bilo u uzurpaciji imovine od strane centralnih, ili zbog privatizacije", kaže Trajkovićeva.

Sve to, kako navodi, ugrožava opstanak Srba na KiM. "Mi nismo u Briselskom sporazumu našli odgovor za naš opstanak na tom prostoru".

Upitana da prokomentariše to što su premijer Srbije i ministri dobili bez veće pompe i problema dozvolu za dolazak na KiM, što je Tači saopštio u Tirani, Trajkovićeva kaže:

"Država Srbija je Briselskim sporazumom povukla suštinski svoje institucije sa prostora KiM i ustupila ih kosovskim institucijama i naravno da se on (Hašim Tači, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova) oseća kao pobednik, jer je on integrisao sever Kosova, obezbedio teritorijalni integritet tog prostora..."

"Najverovatnije je da postoji i niz dogovora koji su negde pripremljeni zbog kojih se on (Tači) oseća moćnim i jakim, da dozvoli premijeru da slobodno uđe na prostor KiM bez ikakvih uslovljavanja, čak i da puste srpske službe bezbednosti da obezbeđujuju tu posetu", zaključila je Trajkovićeva u izjavi za B92.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe na Kosovu da ne prodaju svoja imanja i poručio im da će država ostati uz njih i pomagati im.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: