Sarajevo: Odata pošta žrtvama

Stotinak građana danas je u 12 sati ispred francuske ambasade u Sarajevu minutom ćutanja odalo poštu žrtvama napada na francuski nedeljnik "Šarli ebdo".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

14:35

Default images

Okupljanje povodom napada na redakciju francuskog lista u kojem je juče u Parizu ubijeno 12 ljudi zakazano je preko društvene mreže Fejsbuk.

Pred Ambasadu Francuske u Sarajevu danas dolaze i novinari iz cele BiH koji pale sveće ili simbolično ostavljaju olovke kao simbol slobode govora u svetu.

I francuski državljani u BiH zapalili su sveće ispred ambasade te zemlje gde je zastava spuštena na pola koplja.

Nakon jučerašnjeg napada u Parizu, Tužilaštvo BiH i Obaveštajno sigurnosna agencija BiH (OSA) dogovorili su se da se dodatno podigne stanje pripravnosti radi zaštite od eventualnih terorističkih aktivnosti.

Bezbednost je posebno pojačana oko zgrada državnih institucija i stranih diplomatskih predstavništava u Sarajevu. Slovenački novinari danas su protestom na Prešernovom trgu u Ljubljani i u Mariboru izrazili podršku kolegama francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo, čiji su novinari stradali u bezumnom napadu na redakciju njihovog lista.

Slovenački novinari su svoju podršku francuskim kolegama i narodu izrazili i pred francuskom ambasadom u Ljubljani.

U današnjem saopštenju Društva novinara Slovenije je rečeno da napad na francuski list predstavlja i napad na demokratiju i slobodu mišljenja.

U Ljubljani je danas inače nastavljeno suđenje novinarki lista Delo, koja je u jednom tekstu javnosti predočila podatke o neonacističkoj organizaciji u Sloveniji.

Zajedno s njom se pred sudom nalazi i bivši direktor slovenačke tajne službe, koji je prema mišljenju tužioca novinarki posredovao podatke za tekst.

Novinarka Dela tvrdi da je do podataka došla klasičnim novinarskim metodama i da su njeni podaci praktično već bili javni, kao i da joj bivši direktor nije prosledio nijedan podatak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: