Potraga: Primećeni objekti u moru

Australijski avion koji je u potrazi za avionom Er Ejže primetio je objekte u Javanskom moru, ali još nije jasno da li oni pripadaju nestaloj letelici.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.12.2014.

07:22

Default images

Uočene su i dve naftne mrlje.

Podsetimo, avion na letu QZ8501 nestao je u nedelju ujutru nad Javanskim morem sa 162 putnika i članova posade.

Australijski avion koji pretražuje područje Javanskog mora u potrazi za nestalim avionom "Er Azije" primetio je objekte u moru, ali još nije jasno da li je reč o delovima nestalog aviona, rekao je indonežanski zvaničnik.

Australijski avion primetio je objekte za koje sumnja da pripadaju nestalom avionu nedaleko od ostrva Nangka, 160 kilometara jugozapadno od Pangkalana Buna, a što je 1.120 kilometara udaljeno od lokacije na kojoj je avion izgubio kontakt, prenela je agencija AP:

"Ne možemo da budemo sigurni da li je to deo nestalog aviona Er Azije", rekao je zvaničnik, koji je dodao da je potraga krenula u tom smeru, ali da je oblačnost velika.

Indonezijski helikopter koji učestvuje u potrazi za nestalim avionom primetio je dve naftne mrlje u Javanskom moru, istočno od ostrva Belitung. Primerci nafte
će biti analizirani da bi se utvrdilo da li su povezani s nestalim avionom.

Indonezija je danas u zoru po lokalnom vremenu nastavila potragu za avionom malezijske kompanije Er Azija sa leta Surabaja - Singapur.

Šef indonežanske Nacionalne agencije za spasavanje izjavio je da sve ukazuje na to da se avion koji je juče nestao nalazi na dnu mora, prenosi BBC

"Nastavili smo potragu za nestalim avionom Er Ejža u 6 časova ujutru. Krenuli smo u pravcu istočnog ostrva Belitung", izjavio je za AFP Tatang Zainudin, zamenik šefa ove operacije, koju sprovodi indonežanska Nacionalna agencija za potragu i spasavanje.

Nestali avion se najverovatnije srušio, izjavio je i potpredsednik Indonezije Muhamad Jusuf Kala, dodajući kako vlasti nemaju informaciju o mogućem mestu pada aviona.

Kako su rekli zvaničnici Surabaje, timovi za spasavanje su tek pristigli u oblast Javanskog mora, gde se veruje da se avion srušio.
Foto: Tanjug/AP
Na osnovu koordinata leta koje smo dobili, pretpostavlja se da je avion na dnu mora, rekao je šef indonežanske agencije za spasavanje na konferenciji u Džakarti.

Australija, Singapur i Malezija rasporedili su avione i brodove u potrazi za avionom koji je nestao u nedelju ujutro, dok porodice nestrpljivo čekaju vesti o svojim najbližima, prenela je agencija

Kina je ponudila danas svoje avione i brodove u potrazi za nestalim avionom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Peking "će obezbediti i drugu pomoć u skladu sa potrebama Indonezije", dodaje se u saopštenju.

Avion je izgubio kontakt na letu od Surabaje, na istočnom indonežanskom ostrvu Java, do Singapura nakon što je posada zatražila izmenu plana leta zbog olujnog vremena.

Potraga je juče prekinuta zbog mraka, a dodatne komplikacije stvara i loše vreme, objavilo je indonežansko ministarstvo saobraćaja.

Ovo je drugi slučaj u toku godine da avion neke malezijske aviokompanije misteriozno nestane, a članovi porodica putnika i članova posade se nadaju da let 8501 neće biti upamćen u istoriji kao i let MH370.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: