SNS: Pobede u Lučanima i Mionici

Funkcioner SNS Vladimir Đukanović proglasio je pobedu SNS u Mionici i istakao da je ta stranka osvojila više od 60 posto glasova.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.12.2014.

21:09

Default images

On je novinarima ispred sedišta stranke u Mionici rekao da po preliminarnim rezultatima, sa 24 od 38 glasačkih mesta, naprednjaci imaju osvojenih 61 odsto glasova birača i već sada mogu da proglase ubedljivu pobedu.

Izborni štab SNS u Lučanima saopštio je večeras da je na lokalnim izborima ta stranka osvojila 52 odsto glasova, na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova.

Ostale partije i grupe građana nisu se oglasile, izuzev pokreta "Dveri", koji je saopštio da su izbori protekli pod "neviđenom presijom nepoznatih ljudi, koji su stigli u desetinama džipova sa beogradskim tablicama".

Za 45 odborničkih mesta u opštini Lučani liste za današnje izbore je predalo pet stranaka, udruženja i grupa građana, sa ukupno 225 kandidata.

Lokalni izbori su danas održani u Mionici i Lučanima, a prema prvim preliminarnim rezultatima SNS je u Mionici osvojila 62,3% glasova.

"Velika pobeda politike SNS"

Đukanović je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom građana Mionice na izborima, istakavši da je od 81 odsto onih koji su glasali, poverenje SNS-u ukazalo 61,89 procenata birača.

Funkcioner SNS je naglasio da je ovo velika pobeda politike SNS, "iako su tokom dana neki, putem incidenata, možda i pokušali da prekinu izbore".

"Na svu sreću u tome nisu uspeli, a građani su prepoznali ispravnost politike SNS-a", rekao je Đukanović, navodeći da je, po podacima naprednjaka, za listu socijalista glasalo 20,11 odsto, a za Demokratsku stranku (DS) 15,29 odsto birača.

Kandidat SNS-a za predsednika opštine Boban Janković se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i ogromnoj podršci koju je dobila SNS.

Janković je istakao da je sasvim sigurno da su SNS i politika koju sprovodi premijer Aleksandar Vučić pobedili i da će naprednjaci od sutra preuzeti vlast.

Za razliku od SNS, SPS, koja je na izbore izašla sa Jedinstvenom Srbijom smatra da je mogla da ostvari možda i bolje rezultate.

Predsednik opštinskog odbora SPS-a Dragan Gavrilović je rekao da je njihova koalicija osvojila nešto više od 20 posto glasova i da su očekivali da će imati malo bolje rezultate.

"Imali smo naporan dan i teško glasanje i događaje koji nisu svojstveni izborima", rekao je Gavrilović, navodeći da je to što su pretučerni aktivisti socijalista bilo više nego neprimereno i da se nikad do sada nije dešavalo u Mionici.

Predstavnici DS su saopštili da su zadovoljni koji god rezultat da ostvare, jer smatraju da su izbori održani u apsolutno neregularnim uslovima i u atmosferi pretnje nasiljem.

Zamenik predsednika izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić je rekao da ono što se dešavalo u Mionicu nisu bili samo udarci upućeni funkcionerima DS već svim ljudima koji slobodno misle i govore i koji smeju da kažu da se u zemlji nikada nije gore živelo, nego od kada je Aleksandar Vučić na vlasti.

"DS će biti primorana da uputi žalbu svima van Srbije koji mogu da pomognu da se demokratski poredak vrati u zemlju", rekao je Milojičić.

Prema njegovim rečima, po preliminarnim rezultatima, DS je osvojila više od 10 osto glasova birača "u uslovima kakvih nije bilo ni 90- tih godina prošlog veka kada je Aleksandar Vučić, kao tadašnji ministar informisanja harao Srbijom".

Predsednik opštinskog odbora Milan Gavrilović, koji je danas pretučen, kaže da je kampanja bila izuzetno teška i da su aktivisti SNS-a vršili stalne pritiske na ljude.

On tvrdi da je u blizini svakog biračkog mesta stajao auto sa aktivistima SNS-a i da oni nisu dozvolili da se izbori normalno odvijaju. Gavrilović kaže i da je ono što se tokom dana dešavalo u Mionici, nešto što je nezapamćeno u parlamentarizmu i te opštine i Srbije u celini u poslednjih 25 godina.

U Mionici pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima ima 11.981 građanin, a glasalo se na 38 biračkih mesta.

Za 39 odborničkih mesta borilo se 117 kandidata koji su učestvovali na tri izborne liste - 1. Aleksandar Vučić - SNS (koalicija sa NS, SDPS, SPO i DSS), 2." Ivica Dačić - SPS-JS - Snaga su ljudi" i Demokratska stranka Mionica - Milan Gavrilović Ćićovan.

Vanredni lokalni izbori raspisani su za 28. decembar nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera pošto se saziv izabran 12. maja 2014. nije sastao više od tri meseca.

Opštinska vlast se menjava u nekoliko navrata od pošlih izbora. Vlast su najpre formirali SPS i DS, a demokrate su čak dobile i mesto predsednika opštine.

Potom je zadržana ista kombinacija, ali je demokratu na celu varošice zamenio socijalista. Onda je u trećem prekomponovanju DS poslat u opoziciju, iz koje je u vlast ušla NS.

"Pobeda politike Vučića i SNS"

Srpska napredna stranka proglasila je večeras pobedu na lokalnim izborima u Lučanima, a potpredsednik stranke Bratislav Gašić rekao je da taj rezultat pokazuje da građani veruju u reforme koje sprovodi premijer Aleksandar Vučić i SNS.

"To je za nas još jedan zadatak više da u ovim opštinama u narednom periodu još više radimo, da se pokrenu preduzeća i zaposle mladi ljudi", rekao je Gašić.

On je naveo da je SNS odnela pobedu na sva 42 biračka mesta u Lučanima i da je stranka veoma zadovoljna tim rezultatom.

Na pitanje da li je neuspeh to što je stranka osvojila manje glasova nego što je prognozirao kandidat za predsednika opštine te stranke Slobodan Jolović, koji je mislio da će biti osvojeno 70 odsto glasova, Gašić je odgovorio da je to bila "Jolovićeva loša procena".

"To je bila loša procena čoveka koji ju je dao. Mi smo zadovoljni i vidimo samo pobedu na svim biračkim mestima", istakao je Gašić i dodao da ništa tu nije loše.

Prema prvim procenama izbornih štabova, SNS je osvojila oko 50 posto glasova.

Pristalice SNS ispred sedišta te stranke u Guči uz vatromet slave izbornu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: