Izrael: Uhapšeno 8 članova Lehave

Izraelska policija uhapsila je prošle noći još osmoricu jevrejskih aktivista iz ekstremističke grupe Lehava, koja se protivi arapsko-jevrejskoj koegzisteniciji.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

13:29

Default images

To je drugo hapšenje pripadnika te grupe u roku od nedelju dana. Osumnjičeni su uhapšeni u seriji racija u centralnom i južnom Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, precizirala je policijska portparolka Luba Samri.

Sva osmorica pripadaju Lehavi, ekstremističkoj desničarskoj grupi, koja se pre svega bori protiv mešanih brakova između Jevreja i Arapa. Ona je umešana u podmetanje požara u jevrejsko-arapskoj školi prošlog meseca.

Osmorica pripadnika Lehave su uhapšeni radi ispitivanja, pod sumnjom da huškaju na akte nasilja i teror iz rasističkih motiva, navela je Samri u saopštenju.

Hapšeni su u Hercliji i Rišon Lecionu kraj Tel Aviva, na jugu u Netivotu, u Jerusalimu i Beitar Ilitu, jevrejskom naselju na Zapadnoj obali.

U odvojenom incidentu petoro jevrejskih mladića, uključujući četvoricu maloletnika su uhapšeni u parku u Jerusalimu. Oni su nosili vojničke noževe i šrafcigere i skupljali kamenice da napadnu Arape, preneo je AFP.

Prošlog utorka policija ja uhapsila 10 pripadnika Lehave širom Izraela i Zapadne obale. Među uhapšenima je i lider te grupe Benci Gopštajn, koji živi u jevrejskom naselju u podeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

Gopštajn i još dvojica su pušteni u kućni pritvor u petak, objasnili je Samri, nagovestivši da će po svoj prilici protiv njih biti podignuta optužnica u narednim danima. Preostala sedmorica su uslovno puštena.

Početkom decembra policija je uhapsila trojicu članova Lehave, pod sumnjom da su podmetnuli vatru u prvi razred u školi "Ruka u ruci" u Jerusalimu 8. novembra. Na zidovima škole ispisali su poruke "Smrt Arapima" i "Nema koegzistencije sa kancerom".

Aktivisti Lehave slede učenja pokojnog rabina Meira Kahane, koji se oštro protivio Arapima i čija je partija Kah zabranjena 1994. godine, nakon što je jedan od članova ubio 29 muslimanskih vernika u džamiji u Hebronu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: