"Samit ne može da odloži sednice"

Predsednica skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović odbacila je optužbe da je sakrila dopis Ministarstva kulture.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

13:03

Default images

Ona je ocenila da poslanici većine na taj način žele da ućutkaju i disciplinuju opoziciju, kao i optužbe da samovoljno zakazuje sednice.

Marjanovićeva tvrdi da je današnju sednicu Odbora za kulturu zakazala u skladu sa Poslovnikom sedam dana ranije, navodeći da se stiče utisak da članovi odbora iz vladajuće većine izbegavaju neprijatne teme.

“Apsolutno nisam ništa sakrila i to je moguće proveriti. Sednica koju treba održimo danas je sazvana apsolutno u skladu sa Poslovnikom, sedam dana ranije, napomenuću da je to rok duži nego što poslanici dobiju da razmotre budžet”, rekla je Marjanovićeva.

Ona je objasnila da je juče poslepodne stigao dopis ministra kulture da on ne može da učestvuje na sednici, i to ne samo on lično nego niko iz Ministarstva zbog Samita, i čak je, kako je rekla, jednim ironičnim tonom izrazio žaljenje, što ona kao predsednik Odbora zakazuje sednice u vreme konferencije Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

“Ne treba vama da napominjem da se sednice održavaju tokom trajanja Samita, ne samo našeg odbora nego i mnogih drugih odbora, radi plenum, danas će biti veliki broj drugih sednica što zbog budžeta koji je ušao u proceduru, kao i zbog mnogih drugih pitanja, tako da mislim da taj argument zaista ne stoji”, istakla je Marjanović.

Posebno je naglasila da je optužba da je “sakrila” dokument bezočna i dokaziva na sudu, ne obacivši mogućnost da će to i učiniti.

Ona je komentarišući poziv članova odbora za kulturu iz SNS I SPO predsednici skupštine Maji Gojković da razgovara sa njom “jer samovoljno zakazuje sednice bez konsultacija I da je uputi na demokratsku praksu” rekla da je neobično da većina članova, koja može da donese bilo kakvu odluku, ne može drugačije da reši problem nego da se žali predsednici.

“Ja ću sa njom, naravno, razgovarati sa najvećim zadovoljstvom, ionako mislim da ima mnogo pitanja o kojima treba da se razgovara, jer mislim da je ovo samo još jedan pokušaj da se disciplinuje I da se ućutka opozicija”, rekla je Marjanovićeva.

Na pitanje zbog čega dolazi do problema u odboru imajući u vidu da se dešavalo da ni dnevni red nije mogao biti usvojen, Marjanovićeva je iznela mišljenje da se stvara utisak da su teme koje predlaže za većinu problematične, ukazujući da se danas na odboru razgovara, između ostalog, i o bioskopu Zvezda.

“Imam utisak da su to teme koje su htele da se izbegnu ili su možda poslanici većine, kao što jutros čujem dobili zadatak da autobusima idu na otvaranje mosta Zemun Borča, pa je možda to bio razlog da optuže mene za to što oni ne učestvuju na današnjoj sednici”, istakla je Marjanovićeva.

Ona je navela i da su problem nastajali kada je predlagala teme kao što su javno slušanje o medijskim slobodama, javno slušanje o slobodama na internetu...…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: