BG: 90 godina ambasade Italije

Ambasada Italije u Beogradu obeležila je 90. godišnjicu od svog osnivanja, prijemom u rezidenciji ambasadora i predstavljanjem projekta "Zelena Ambasada".

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

20:12

Default images

Obeležavanje godišnjice osnivanja zgrade Ambasade imalo je za cilj da poveže bogato istorijsko i kulturno nasleđe s budućnošću i pitanjima očuvanja životne sredine.

Projekat "Zelena ambasada" se sastoji u poboljšanju energetske efikasnosti i ambijentalne održivosti sedišta Ambasade.

U tom cilju, najnovijim tehnologijama utvrđene su intervencije koje u tom zdanju treba uraditi da bi se smanjila potrošnja energije i negativni uticaj na životnu sredinu, precizirala je italijanska ambasada. Projekat sprovodi italijansko-srpska kompanija Energo.

Prva i najvažnija intervencija, zamena sistema grejanja u rezidenciji, već je izvršena zajedno sa sađenjem organske bašte u dvorištu ambasade u kojoj se gaje tipični srpski proizvodi.

Govoreći o osnivanju zgrade ambasade za koju je zemljište poklonila Jelena Savojska, i koja predstavlja bliske istorijske i prijateljske veze Srbije i Italije, ambasador Đuzepe Manco rekao je da ta zemlja želi da promoviše korišćenje čiste energije i zaštite životne okoline i da je zato pokrenula ovaj projekat.

"Ambasada će, sa sprovođenem ovog projekta, biti zelenija i zelenija, sa čistom energijom", kazao je Manco.

Teme iz oblasti energetike i očuvanja životne sredine su i centralne teme razgovora o ekonomskoj saradnji između Italije i Srbije kojima će se bavit u manifestacija Expo 2015 u Milanu, čiji je slogan "Hraniti planetu energija za život".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: