UN: Svi odgovorni za torturu u UKR

UN su objavile izveštaj u kojem optužuju ukrajinske i proruske snage za torturu i nasumično bombardovanje civila tokom sukoba na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

13:02

Default images

Prema proceni UN-a, u osmomesečnom konfliktu na istoku Ukrajine je dosad poginulo najmanje 4.634, a povređeno 10.234 ljudi, iako se u objavljenom izveštaju navodi da je "stvarni broj žrtava verovatno značajno veći".

UN navodi da je život 5,2 miliona ljudi, koliko ih živi na područjima zahvaćenim sukobom, dodatno otežala zima i potpuni kolaps lokalne infrastrukture, usled čega domaćinstva nemaju vodu ni grejanje.

"Situacija po stanovništvo, a posebno starije, decu i ljude u institucionalnom smeštaju, izuzetno je teška, a mnogi su već sada na ivici opstanka", saopštila je kancelarija UN za ljudska prava.

U izveštaju UN o stanju na istoku Ukrajine, koji sadrži 27 strana, krivica je pažljivo raspoređenja između zaraćenih strana, ocenjuje AFP.

"Napori vlade u Kijevu da očuva teritorijalni integritet zemlje i povrati red i mir u zoni konflikta su bili praćeni proizvoljnim hapšenjima, torturom i prisilnim nestancima ljudi koji se sumnjiče za 'separatizam i terorizam", stoji u izveštaju, uz dodatak da su "većinu tih slučajeva kršenja ljudskih prava počinili izvesni dobrovoljački bataljoni ili pripadnici Ukrajinske bezbednosne službe".

Sa druge strane, proruske snage su krive za stvaranje kriminalne države u delovima industrijskih regiona Luganska i Donjecka, koje drže pod kontrolom uz pomoć, kako je UN naveo, "stranih boraca", što se odnosi na ruske borce.

"Kako se zakon sve manje primenjuje, tako su pripadnici naoružanih grupa, uz podršku sve većeg broja stranih boraca, počeli sve češće da krše ljudska prava, čineći ubistva, torturu, otmice u cilju dobijanja otkupnine i prisilni rad", zaključio je UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: