ID se širi na Libiju i Egipat

Posle najava da Islamska država dobija svoje ogranke u Pakistanu, navodno su i dve ekstremističke grupe iz Libije i Egipta stale pod “crnu zastavu“.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

17:47

Default images

Kako prenose britanski mediji, mreže pobunjenika navodno su pristale da se pridruže borbama Islamske države i prave planove za napade u svojim zemljama.

Zbog otvaranja novih frontova veoma su se zabrinuli zvaničnici SAD, koji predvode koaliciju za borbu protiv džihadista, ali ona za sada napada samo iz vazduha.

Širenje džihadističkih organizacija moglo bi da predstavlja veliki izazov za zvanični Vašington, naročito nakon odlaska ministra odbrane Čaka Hejgela, zbog navodnog sukoba sa predsednikom Barakom Obamom oko nastavka vojnog angažovanja u Avganistanu.

“Islamska država je postavila kao cilj širenje svog kalifata koji podrazumava i prihvatanje ekstremnog shvatanja šerijatskog zakona. Zabeležili smo širenje takvih tendencija na severu Afrike, gde se pojavljuju grupe koje oponašaju retoriku i brutalnost Islamske države“, naveo je neimenovani izvor iz obaveštajne službe SAD.

U severoistočnom gradu Darna u Libiji, navodno, deluje grupa pod nazivom Islamska mladost, koja kontroliše grad i koja je već prihvatila vrhovnu komandu lidera ID Abu Bakra al-Bagdadija.

S druge strane, u Egiptu postoji grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je navodno objavila snimak na kojem prikazuje oznake Islamske države, što zvaničnici SAD smatraju znakom toga da je i ona deo ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: