"Merkel kriva za hladni rat sa RUS"

Zamenik šefa Levice Sara Vagenkneht oštro je u Bundestagu kritikovala kancelarku Angelu Merkel, prebacujući joj odgovornost za ''novi hladni rat'' sa Rusijom.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

14:43

Default images

''Vi upozoravate na požar, ali vi, ipak, pripadate onima koji okolo trče sa upaljenom šibicom'', rekla je kritikujući vladajuću koaliciju u Berlinu Vagenkneht, atraktivna i ambiciozna političarka Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG-stranke, omiljene naročito među socijalno nižim slojevima.

Vagenkneht je prebacila Merkelovoj da je, sankcijama protiv Rusije, izazvala ''besmisleni privredni rat'' i zahtevala stopiranje sankcija prema Moskvi.

Ova političarka, poznata po jasnim rečima i oštrim izjavama, kritikovala je vladu u Berlinu da ima ''nulu kompetencija'' u privrednoj politici.

Vagenkneht je ove godine zatražila čak i ukidanje evra, tvrdeći da ta moneta ''deli Evropu'', zbog čega je naišla na kritiku, čak i u sopstvenim redovima ove opozicione stranke.

Ova političarka je poznata i po tome što je povodom nemačkih inostranih vojnih misija, rekla da vojnici Bundesvera nemaju šta da traže u inostranstvu.

''Evropske zemlje liferuju naoružanje u krizne oblasti i ''potpaljuju'' građanske ratove. I tada dolaze ''potpaljivači'' i navodno žele da to gase. To nije pošteno'', rekla je Vagenkneht, koja je u novom sazivu Bundestaga izabrana za treću po redu najlepšu poslanicu.

Levičarka Vagenkneht je političarka nemačko-iranskog porekla i, kako je jednom obelodanio Oskar Lafonten, bivši predsednik Socijaldemokratske partije i nekada jedan od čelnih ljudi Levice, koga su ili voleli ili mrzeli, ali pred njim skoro uvek ''skidali kapu''-njegova prijateljica.

Vagenkneht je danas bila jedna od najžešćih kritičara Merkelove, koja je u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Merkelova je rekla da se ''ruska aneksija Krima'' ne može pravdati ni jednim jedinim sredstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: