KM: Protest zbog uhapšenih Srba

Srbi u Kosovskoj Mitrovici protestovali su tražeći da se nastavnik Aleksandar Lazović i ostali Srbi uhapšeni pre više meseci puste da se brane sa slobode.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:12

Default images

Lazović, Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić optuženi su pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici da su počinili teška krivična dela tokom 1999. i 2000. godine, zbog čega im prete višegodišnje zatvorske kazne.

Nastavnici i učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", kolege i prijatelji Aleksandra Lazovića i građani Kosovske Mitrovice, zatražili su na današnjem protestu da se njemu i ostalim pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

Direktorka škole Marta Popović istakla je da je Lazović više od 20 godina radnik škole za decu sa posebnim potrebama i svojim radom i zalaganjem je zadobio poverenje učenika, kolega i roditelja.

"Sa ovog skupa, gde nas je velika nepravda ustvari skupila, mi jedino što želimo i tražimo je da se Saša brani sa slobode. Mi verujemo u njegovu nevinost", istakla je Popovićeva.

Milutin Vukadinović je u ime roditelja škole Kosovski božur rekao da su se okupili da iskažu nezadovoljstvo protiv nezakonitog i protivpravnog hapšenja i pritvaranja svih Srba i da im poruče da ih nisu zaboravili, da istraju i da su uz njih i njihove porodice.

"Gospodo međunarodni demokrate i pravednici, vaša pravda, dokazali ste, nije za sve ista. Sigurni smo da krivice Saše Lazovića nema, osim što je Srbin", kazao je Vukadinović.

Dejan Mirić iz crkvenog hora Branislav Nušić, čiji je Lazović član, rekao je da članovi hora saosećaju sa svim patnjama nevino uhapšenih Srba.

„Molimo međunarodnu zajednicu da progleda i barem jednom u životu prema nama Srbima ophodi se kao prema ljudskim bićima, rekao je Mirić.

Protesni skup održan je na platou ispred Srednje tehničke škole u organizaciji škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", sindikata prosvetnih radnika i crkvenog hora iz Kosovske Mitrovice.

Građani, kolege i prijatelji Lazovića su se posle protesta uputili ka zgradi Pritvornog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su učenici na kapiji ostavili poruke podrške svom nastavniku.

Njih petorica su se 26. avgusta, kada su se prvi put pojavili pred sudskim većem Euleksa, izjasnili da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: