"Nasilje u sportu - širi kontekst"

Sociolog sporta Dragan Koković istakao je da treba razumeti širi kontekst kako bi se stalo na put nasilju na sportskim događajima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

20:43

Default images

“Sport je napadnut kao univerzalna vrednost. Ovoga puta se dogodio tragični događaj, a ovakvom situacijom sport gubi smisao, nijedan sportski događaj nije vredan gubitka mladog života. Bilo je priče da samo država treba da reaguje, jeste, ona je najvažnija, ali i klubovi moraju da budu brana protiv nasilja, dok se ne oglasi država“, rekao je Koković.

Poslednji događaj koji je uzdrmao javnost je ubistvo navijača Crvene zvezde u Istanbulu, a nedavno je malo nedostajalo da nasilje eskalira u sred Beograda, na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije.

“Ako uzmemo u obzir slučaj sa Albanijom, to je zbog pregrejanosti u čitavom regionu i tu su napravljeni koraci koji nije trebalo da budu napravljeni. Nije trebalo da reprezentacije naše zemlje i Albanije budu u istom žrebu. Mislim da čitava situacija sa nasiljem poprima širi društveni kontekst. Sada ljudima iz Novog Pazara nije bilo jasno zašto je odložena utakmica sa Voždovcem... Ne shvataju društveni kontekst, a sukobi dobijaju konfesione, religiozne razmere. Dok se ne dođe do razumevanja šireg konteksta, ne može se boriti protiv mračnih strasti koje se ispoljavanju na sportskim događajima“, zaključio je Koković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: