BG: Nema gripa, ali ima simptoma

Gripa u Beogradu još nema, ali postepeno raste broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima sličnim gripu, navodi se iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

17:47

Default images

"U toku protekle sedmice, registrovana su 74 bolesnika čija je klinička slika ličila na grip", rekla je dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog u zavodu, i dodala da je to tri puta više nego u prethodnoj nedelji.

Rekavši da je epidemiološka situacija u granicama uobičajenog za ovo godine, dr Garotić Ilić je navela da je aktivnost virusa gripa niska u čitavoj Evropi i da se "oboljenje zasad javlja samo sporadično".

Od sezonskih bolesti u Beogradu dominiraju akutne respiratorne infekcije, od kojih je u protekle nedelje obolelo 18.528 osoba, što je pet odsto više nego prethodne sedmice, rekla je dr Garotić Ilić.

U očekivanju sezone gripa, stručnjaci GZJZ kao osnovnu meru prevencije preporučuju građanima da prime vakcinu, koja štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: