Đakovica: Sa policijom na groblje

Raseljeni Srbi sa Kosova u pretnji kosovske policije stigli u Đakovicu, kako bi na zadušnice zapalili sveće na pravoslavnim grobljima u Piskotama i Petrovcu.

Izvor: B92

Subota, 01.11.2014.

12:29

Default images

Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević, rekao je za agenciju Beta da je u Đakovicu stigao autobus sa oko 50 Srba i da su sa njima putovali predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva za povratak u Vladi Kosova.

Prema njegovim rečima, kada su stigli na groblje u mestu Piskote, Srbi nisu mogli da pronađu grobove svojih predaka.

"Groblje je potpuno zaraslo, trava je toliko visoka da se grobna mesta uopšte ne vide, ljudi su očajni", kazao je Đokica Stanojević i dodao da "se niko nije potrudio da održava pravoslavna groblja - ni lokalna vlast ni vlada u Prištini".

Prema njegovim rečima, raseljni Srbi su rano jutros prisustvovali bogosluženju u manastiru Visoki Dečani, posle čega su krenuli put Đakovice.

Stanojević je za Betu kazao su do Đakovice došli bez ikakvih problema jer je bilo dogovoreno da im se obezbedi policijska pratnja koja je sa njima od administrativnog prelaza Jarinje.

On je kazao da se uoči zadušnica javio veliki broj Srba, ali da je odlučeno iz bezbednosnih razloga da za Đakovicu krene samo jedan autobus.

"Bilo je kandidata za dva, tri autobusa i nadam se da će uskoro svi raseljeni Đakovičani moći normalno da obilaze svoj grad", rekao je on.

Raseljenim Đakovičanima bilo je zabranjeno da za prošle zadušnice, u februaru obiću groblja kao i manastir Uspenja presvete Bogorodice koji se nalazi u gradu.

Na loše odnose gradskih vlasti i raseljenih Srba posebno je uticalo i to što je prošle nedelje lokalna vlast srušila pet srpskih kuća što su obrazložili time da su kuće bile sklone padu i da se vlasnici kuća nisu odazvali pozivima pre rušenja.

Stanojević je podsetio da Srbi godinama, ali bezuspešno, zahtevaju od međunarodne zajednice i kosovskih institucija da im omoguće povratak na njihova ognjišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: