Paprena cena rasističke uvrede

Vlasnica francuskog satiričnog časopisa "Minut" Žan-Mari Molitor kažnjena sa 10.000 evra zbog rasističke uvrede upućene tamnoputoj ministarki pravde.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

23:05

Default images

Taj nedeljnik objavio je naslovnu stranicu sa fotografijom ministarke sa naslovima "Vešta kao majmun" i "Tobira dobija svoju bananu natrag".

Ti naslovi su smišljeno dvosmisleni, budući da na francuskom mogu i da ne budu uvredljivi, navodi AFP, prenoseći i da je ministarka upotrebljene reči nazvala "izuzetno nasilnim" i dodala da one "poriču njenu pripadnost ljudskoj vrsti".

Provokativna naslovna strana je očigledna aluzija na druga dva slučaja u kojima je Tobira povezana sa majmunom, što je izazvalo bes u Francuskoj usred uočenog porasta netrpeljivosti.

Sudije su ocenile da je u tom kontekstu morala da postoji svest da će pre "obnoviti raspravu nego što će je smiriti" i da "ponavljanje aluzija na primata može čak da se shvati i kao dodatna provokacija".

Poredjenje je aluzija na "jasno rasistički kliše", odlučio je sud.

Advokat Molitorove, koja časopis definiše kao "slobodan i nezavistan" a ne desničarski, rekao je da će ona odlučiti da li će se žaliti na presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: