Rusi osiguravaju severnu granicu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će do kraja godine Rusija vojnim snagama obezbediti svoju arktičku granicu u dužini od 6.200 kilometara.

Izvor: B92, RT

Sreda, 22.10.2014.

09:50

Default images

On je objasnio da je to samo korak u odluci zvanične Moskve da pojača svoje vojno prisustvo u regionu i osigura svoju bezbednost.

“Postavili smo jak tempo u obezbeđivanju naše arktičke granice. Do kraja godine ćemo rasporediti veći deo naše vojske u tom regionu, od Murmanska do Čukotke“, rekao je Šojgu.

Moskva je u decembru prošle godine najavila svoje namere da oformi specijalne vojne jedinice koje će biti postavljene na strateški značajnim položajima u državi.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin istakao je da Rusija mora da aktivira sve nivoe zaštite svojih državnih granica i svojih nacionalnih interesa.

“Očekuje nas obnova infrastrukture u tom regionu, a išao bih do toga da kažem da ćemo od početka morati da gradimo veliki broj objekata, kao što su avionske piste, logističke stanice, kao i stanice za snabdevanje vodom i električnom energijom. To je naš primarni zadatak u ovom trenutku“, rekao je Šojgu.

Ruska severna flota, sa sedištem u Severomorsku bi trebalo da bude okosnica pojasa zaštite ruske artičke granice, a dve nuklearne podmornice dobile su naoružanje, dok se treća nalazi na tehničkim probama.

Takođe, do kraja decenije Rusija planira da izgradi osam brodova tipa Borej, a neki od njih bi trebalo da budu prosleđeni Pacifičkoj floti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: