Kuća Oka sokolovog pred rušenjem

Kuća Dragutina Matića, najpoznatijeg srpskog vojnika čija je slika "Oko sokolovo" obišla svet, u katastrofalnom je stanju.

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

18:15

Default images

Nalazi se u selu Kaletinac u opštini Gadžin Han, a Safari klub iz Niša predložio je da se kuća obnovi i zaštiti kao deo srpske istorije.

Fotografija "oko sokolovo" postala je simbol Prvog svetskog rata i srpskog vojnika. Obišla je svet kroz udžbenike, albume i izložbe. Međutim, kuća ovog srpskog vojnika, koja se nalazi na oko 40 km od Niša, zaboravljena je i gotova je da se sruši.

Na ideju da se obnovi došli su predstavnici Safari kluba tokom ekspedicije “Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu”.

Na putu ka njegovoj kući označeno je i mesto Dragutinovog groba, a u Gadžinom Hanu jedna ulica nosi njegovo ime i podignut mu je spomenik.

Dragutin Matić je rođen 10. januara 1888. godine u selu Kaletinac na obroncima Suve planine. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. do kraja Prvog svetskog rata.

Više o ovome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: