Ponedeljak, 13.10.2014.

07:53

Neizvesno posle izbora u BiH

Pobednici izbora za srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS još nisu poznati, iako su dva suprotstavljena politička bloka saopštila da imaju prednost.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dramatična izborna noć trajala je skoro do 3:30, kada su iz izbornog štaba vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i opozicionog Saveza za promene saopštili svoje poslednje podatke.

Lider SNSD-a i kandidat te stranke za predsednika Milorad Dodik je prvo nešto iza ponoći proglasio izbornu pobedu kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i najavio da će za pola sata proglasiti i svoju izbornu pobedu, ali to nije učinio.

Iz izbornog štaba Saveza za promene Mladena Ivanića u više navrata su održavali konferencije za novinare, a prema poslednjim podacima, koje su objavili oko 3:20, Ivanić na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova ima prednost od četiri hiljade glasova u odnosu na Željku Cvijanović.

Prethodno, oko 3:15, Dodik je rekao da za predsednika RS vodi ispred Ognjena Tadića sa 12.000 glasova, ali je pobedu Cvijanovićeve učinio upitnom, s obzirom na to da je, prema podacima koje je prezentovao, njena prednost nad Ivanićem pala sa šest hiljada na hiljadu glasova.

Prethodno je predsednički kandidat opozicionog Saveza za promene Ognjen Tadić saopštio rezultate prema kojima on vodi sa neznatnom razlikom od par stotina glasova, navodeći da je na osnovu 70,87 odsto prebrojanih glasova on osvojio 50,13 odsto glasova, a Dodik 49,87 odsto.

Na kraju izborne noći javnosti su se obratili lider SDS-a Mladen Bosić i predsednički kandidat Ognjen Tadić i saopštili da pobednici za predsedničke funkcije neće biti poznati čak ni danas, jer je razlika između kandidata toliko mala da se neće moći potvrditi pobednik dok se ne prebroje glasovi mobilnih timova, glasovi sa nepotvđenih listića i glasovi iz inostranstva.

Bosić je pozvao da svi sačekaju zvanične rezultate CIK-a, koji je jedini merodavan da saopšti ko je pobednik izbora.

Iz Ivanićevog PDP-a saopštili su da je na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH bilo nevažećih preko 50.000 glasova, čime su izrazili sumnju u regularnost izbornog procesa.

CIK: Ne zna se još srpski član Predsedništva BiH

Najveći broj glasova za bošnjačkog člana Predsedništva BiH dobio je kandidat SDA Bakir Izetbegović, za hrvatskog člana kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović, dok za srpskog člana još nije izvestan siguran pobednik, saopštila je noćas Centralna izborna komisija (CIK) u Sarajevu.

Prema navodima predsednika CIK-a BiH Stjepana Mikića, u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, posle 52 posto prebrojanih biračkih mesta, kandidat SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović dobila je 154.656 glasova, a njen najveći suparnik Mladen Ivanić iz Savez za promene ima 153.446 glasova.

"Ovde svakako može doći do drugačijih brojki", rekao je Mikić u ponoć na konferenciji za novinara, prenela je Hina.

Za srpskog člana Predsedništva obrađeni su materijali sa 2.496 biračkih mesta, a daleko iza Cvijanovićeve i Ivanića, na trećem mestu je Goran Zmijanjac sa 9.853 glasa.

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, posle 76,52 odsto prebrojanih biračkih mesta, Izetbegović ima 194.455 glasova, a najbliži mu je Fahrudin Radončić sa 156.469 glasova.

Slede Emir Suljagić 88.507, Bakir Hadžiomerović 58.955 glasova, Sefer Halilović 51.108, Mustafa Cerić 26.161, Džebrail Bajramović 3.759 glasova, Mirsad Kebo 2893, Halil Tuzlić 2.754 i Adil Žigić 1.322 glasa.

Kada je reč o hrvatskom članu Predsedništva BiH, posle 76,52 odsto prebrojanih biračkih mesta, Čović je osvojio 88.994 glasova, a slede Martin Raguž sa 67.948 glasova, Živko Budimir sa 10.508 i Anto Popović 5.273 glasa, preneo je radio Slobodna Evropa.

Prema podacima CIK, na izborima u BiH glasalo je 54,14 odsto građana.

U Federaciji je glasalo 52,73, a u Republici Srpskoj 56,94 odsto. Kako je objašnjeno, u poređenju sa izborima 2010. izlazak je manji ove godine u procentima, ali je nominalno veći, jer je sada više registrovanih birača.

Iz CIK-a je naglašeno da tek sledi prebrojavanje glasova koji stižu putem pošte, glasova u odsustvu i iz mobilnih timova.

Najavljeno je da bi "prilično kompletne" rezultati za sve nivoe vlasti trebalo da budu saopštene danas u 14 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: