"Do zime će problemi biti rešeni"

Stanje na istoku zemlje je teško, ali do zime će biti rešeni problemi poplavljenih domaćinstava u celoj Srbiji, rekao je u Kažiprstu ministar Velimir Ilić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

10:07

Default images

U istočnoj Srbiji, posle poplava, situacija je teška, našli smo čoveka u mulju, jer mu se kuća napunila muljem, i on nije uspeo da otvori vrata i samo je probio staklo na prozoru, ali nije uspeo, kaže Ilić.

On je rekao da je vojska sada očistila veliki deo, da je bilo oko 450 vojnika na terenu koji su radili danonoćno, i da su oni izbacili i očistili većinu mulja na toj teritoriji. Mi smo sada napravili moderne, savremene brane, koje će sprečiti da se slično ponovi, i ukoliko opet dođe do velikih voda, da se bujica kroz te brane "ublaži", rekao je on.

Kako je naveo, potrebno je rešiti deo kanala koji će odvoditi vodu u Dunav, a koji su duboki 6 do 8 metara, i treba još da se betoniraju. Ministar je rekao da će taj kraj do kraja godine dobiti zaštitne nasipe.

Oko 200-300 kuća u Tekiji, i oko 500 u drugim delovima toga kraja, bilo je ugroženo, a sada je ostalo samo desetak koje su u mulju, dodaje.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je juče da će Vladi danas predložiti da se vanredna situacija u tom gradu ukine. Mislim da treba ukinuti vanrednu situaciju u Obrenovcu, rekao je Ilić. Tu predstoje veliki poslovi, mora intenzivno da se radi, da se grade odbrambeni nasipi, da se oni podignu, rekao je govoreći o situaciji u tom gradu. Ministar je naglasio da su neki nasipi 30 godina netaknuti.

Odlazio sam tamo, ali Grad Beograd je više zadužen za Obrenovac i Srbijavode, dodao je.

Kako je rekao, potrebno je i tamo da se ublaže vode pri dolasku, a zaštitne brane da se izgrade na Kolubari.

"Moralo je da se ubace stručni ljudi, nepravedno je uklonjen inženjerski kadar", smatra on. U ključnim stvarima nema inženjera, rekao je Ilić.

"Mi smo uradili sve projekte za kritične delove, i onde gde se ništa nije dogodilo, ali su kritični. U Srbiji imate preko 100 lokaliteta gde mogu da se dogoode klizišta, ali sada nisu, jer nije bilo kiša, kao u Tekiji", navodi Ilić. Dodao je da 20-30 godina nije ništa rađeno.

Govoreći o kritikama koje je u intervjuu za Danas uputio na račun ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora vladine kancelarije za obnovu Marka Blagojevića, Ilić je rekao da Gašić nije kriv.

"Nije Gašić kriv, on je dao svoj maksimum, ali ako dovedete mašine koje su spore... Ali nije bilo para pa je Vojska Srbije morala da se uključi".

On je dodao da je Vojska što je mogla, uradila perfektno. Na pitanje ko je onda zakazao dodao je da je "neka administracija kasnila, sada je bitno da li se neka kuća vodi na Peru ili Žiku". Imovinsko-pravni odnosi kočili su obnovu mnogih domaćinstava.

"Jedna poplava je u Tekiji bila zato što je jedan čovek u potoku napravio štalu i voda je skrenula u naselje. S njim smo rešili za dva sata, on je donosio neke papire, ali čoveče imaš kuću u potoku..."

Govoreći o direktoru Kancelarije za obnovu, kaže da je "Blagojević dobar za ovo prikupljanje, ali nije dobar na terenu". Neke stvari, kako smatra, trebalo je da se urade brže, a dodao je i da premijer slično misli.

Ja ne vidim problem da se situacija u Obrenovcu ne rešava brzo, kancelarija je trebalo da se bavi procenama, skupljanjem novca, a da se ne meša u ovaj tehnički deo, kaže Ilić.

Moglo je to brže, zbog sitnica nekih u administraciji ljudi su šest puta poplavljeni. Problem Kolubare mora da se reši jedan stručan tim, koji mora da vidi da li je Obrenovac bezbedan, kazao je Ilić dodajući da se na tome radi od maja. Duboka klizi u Savu i to će morati da se reši, naglašava Ilić.

Mi želimo da delujemo na preventivi i da se to ne ponovi, i ako se ponovi da posledice ne budu nezapamćene kakve su bile, zaključio je..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: