UKIP ušao u britanski parlament

Britanska antievropska stranka UKIP dobila je prvog poslanika, pošto je na dopunskim izborima u Klaktonu njihov predstavnik osvojio čak 60 posto glasova.

Izvor: B92, BBC

Petak, 10.10.2014.

04:13

Default images

Daglas Karsvel osvojio je 21 hiljadu glasova, dva i po puta više od prvog konkurenta konzervativca Džajlsa Votlinga u tom tradicionalno konzervativnom gradu.

Karsvel je do sada bio torijevac, ali je napustio stranku, prešao u UKIP i podneo ostavku, da bi u obalskom gradiću u Eseksu izazvao vanredne izbore, koji su potvrdili ogroman napredak njegove nove stranke.

UKIP je od prošlih parlamentarnih izbora narastao do statusa ubedljivo treće stranke u zemlji, a na evropskim i lokalnim izborima ostvario je zapažene rezultate.

Strah od te stranke pre svega osećaju konzervativci, jer je u uvodnoj fazi najviše njihovih birača prešlo u UKIP, pa i ne čudi što su prvo poslaničko mesto zaradili u tradicionalnom bastionu premijerove stranke, na istočnoj engleskoj obali.

Novi ispit dve desne stranke očekuje sledećeg meseca u Ročesteru, Kent, još jednoj tradicionalno konzervativnoj izbornoj jedinici. Tamo je poslanik torijevaca Mark Rekles takođe prebegao u UKIP i podneo ostavku, i takođe će izaći na izbore. UKIP je pokazao sposobnost oduzimanja birača i laburistima, što su potvrdili na drugim dopunskim izborima ovog četvrtka, u izbornoj jedinici Hejvud-Midlton na severnom kraju Mančestera.

Laburistkinja Liz Mekinis tu je uspela da sačuva za svoju stranku mesto u parlamentu koje drže od kad postoji izborna jedinica (1983), ali uz prednost od samo 617 glasova (2 posto) u odnosu na kandidata UKIP Džona Biklija.

Na redovnim izborima independisti su osvojili samo tri posto glasova, a sada su skočili na 39, preuzevši ogroman broj glasova konzervativcima i liberalnim demokratama, koji zbirno nisu dobacili ni do polovine Biklijevih glasova.

Na prošlim izborima kandidat laburista Džim Dobin, čija smrt je prouzrokovala ovo vanredno glasanje, imao je skoro 6000 glasova (13 posto) prednosti u odnosu na drugoplasiranog konzervativca.

U Mančesteru je na izbore izašlo samo 36 posto, a u Eseksu 51 posto birača.

Ovaj uspeh UKIP potpuno menja političku situaciju u Britaniji. Ulaskom u parlament ta stranka imaće mogućnost da se svake nedelje suočava sa premijerom Dejvidom Kameronom, što u zemlji visoko razvijene demokratije nije nimalo naivna stvar. Takođe, svaka pobeda po pravilu povlači za sobom dodatne glasače, a to što je stranka uspela da pobedi u jednoj izbornoj jedinici, i to ubedljivo, biće Najdželu Feražu najbolji argument da "glas za UKIP nije bačen glas" (većinski jednokružni sistem koji je na snazi u UK po pravilu ne odgovara nikome osim jednoj ili dve najjače stranke).

Redovni izbori u Ujedinjenom kraljevstvu zakazani su za 7. maj sledeće godine. Glavna tema biće imigraciona politika, kaže današnja anketa Skaj Njuza. Čak 44 posto učesnika to je navelo kao glavnu temu, više nego zdravstvenu i ekonomsku politiku (drugo i treće mesto) zajedno. U takvim okolnostima šanse UKIP rastu, jer je njihov stav prema imigraciji otvoreno negativan, a situacija u svetu i kod kuće im pogoduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: