Udari se nastavljaju, ID napreduje

Uprkos tome što su vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene SAD, na ID oko sirijskog grada Kobanea nastavljeni, džihadisti su zauzeli trećinu grada.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

15:46

Default images

Američka centralna komanda je saopštila da je u udarima na okolinu Kobanea oštećen kamp za obuku boraca IS, da su uništeni zgrada i dva vozila, kao i da su likvidirane dve jedinice Islamske države.

Udarima, međutim, nisu uspeli da zaustave napredovanje boraca Islamske države, navodi Rojters.

Kobane danas potresaju eksplozije i vijori se gust crni dim koji se vidi s turske granice nekoliko kilometara od grada.

Ujedinjene nacije navode da je u gradu ostalo tek nekoliko stotina stanovnika, a branitelji Kobanea upozorili su da će doći do masakra ako ofanziva džihadista bude uspešna, prenosi Rojters.

Oni se žale da SAD pružaju samo simboličnu podršku putem vazdušnih udara, dok turski tenkovi poslati na granicu posmatraju zbivanja, ali ne čine ništa da odbrane grad.

"Sve istočne delove, manje delove na severoistoku i područje na jugoistoku Kobanea kontrolišu ekstremisti Islamske države", rekao je šef Opservatorije Rami Abdulrahman, prenela je britanska agencija.

Međunarodna koalicija predvođena SAD jutros je izvela pet vazdušnih udara na položaje džihadista u Kobaneu, prenela je agencija AFP.

SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici s Turskom.

Turski šef diplomatije Mevlet Čavušoglu izjavio je da "nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju protiv džihadista".

Portparol Pentagona rekao je da SAD i njeni savežnici "čine sve što mogu iz vazduha", ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav izneo je i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, preneo je BBC.

Lider Kurda u Kobaneu rekao je agenciji Rojters da su džihadisti Islamske države ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

Zauzimanje Kobanea pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice, istakao je BBC.

Oko 400 ljudi je izgubilo život tokom tri nedelje borbi oko tog važnog pograničnog sirijskog grada, a više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku.

Iako se događa "pakao" na kilometar od Turske, članice NATO-a, Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv džihadista Islamske države.

Turska je zatvorila granicu, te tako kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista, zbog čega širom Turske Kurdi protestuju.

U okršajima Kurda s turskim snagama bezbednosti najmanje je 21 osoba poginula, a vlasti su uvele policijski čas u šest provincija, prenela je agencija AFP.

Turska je pritvorila na desetine Kurda koji su prešli granicu iz Kobanea pod sumnjom da su povezani sa zabranjenom kurdistanskom Radničkom partijom (PKK).

Predsednik SAD Barak Obama rekao je u sredu posle sastanka s američkim komandantima da neće biti lake pobede nad Islamskom državom, ali da je međunarodna koalicija rešena da se suprotstavi džihadistima.

Ranije je bilo pomena da se u borbu protiv džihadista uključe i kopnene snage, međutim takvih snaga trenutno nema na sirijskom tlu, navela je francuska agencija.

Kobane je postao simbol otpora ekstremistima Islamske države, koja je proglasila kalifat na područjima Iraka i Sirije u kojima ima kontrolu.

U Kobaneu ima oko 1.000 civila koji odbijaju da odu.

Jedan od njih rekao je: "Gde da odem? Bolje je da umrem ovde nego da umrem na putu".

Francuska je podržala predlog Turske da se formira tampon-zona duž tursko-sirijske granice.

Portparol Bele kuće Dož Ernest rekao je da "to nije nešto što se sada razmatra", prenela je agencija AFP.

SAD su zajedno s arapskim i evropskim saveznicima izvele blizu 2.000 vazdušnih udara protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: