"Nećemo baš skroz kontrolisati net"

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da Moskva mora da preduzme korake u cilju bolje zaštite svog sajber prostora.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

14:35

Default images

Putin je dodao da ipak neće biti uvedena potpuna kontrola nad internetom.

"Moramo da razvijemo i primenimo čitav niz posebnih mera za zaštitu informacija. Neophodno je da unapredimo bezbednost ruskih komunikacionih mreža i informacionih resursa, prvenstveno onih koje koriste državne strukture", rekao je Putin u obraćanju Ruskom savetu bezbednosti, a prenele su ruske agencije.

"Nemamo, međutim, nameru da ograničimo pristup internetu, niti da ga stavimo pod potpunu kontrolu", rekao je predsednik Rusije.

On je naveo da Rusija "beleži stalan rast sajber napada na ruske informacione resurse".

"Broj tih napada se u poslednjih šest meseci višestruko povećao i ne može da se poredi sa nivoom iz prošle godine. Istovremeno su metode, sredstva i taktike takvih napada unapređene, a njihov intenzitet je u direktnoj vezi sa aktuelnom situacijom u svetu", rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da zvanična Moskva radi sve da bi obezbedila nesmetani pristup internetu u Rusiji i najavio da će postepeno biti ugašeni sajtovi koji promovišu nasilje i ekstremizam.

"Želeo bih da naglasim da ne planiramo da ograničimo pristup internetu, odnosno da ga stavimo pod potpunu kontrolu, stavimo pod državnu kontrolu ili ograničimo zakonske interese pojedinaca, javnih organizacija i kompanija u sektoru informatike", naveo je Putin.

On je naveo i da određene zemlje u svetu koriste dominantnu ulogu u sajber prostoru da bi ostvarile svoje ekonomske i političke ciljeve.

"Svedoci smo da pojedine zemlje pokušavaju da iskoriste svoju dominantnu ulogu u globalnom informacionom prostoru kako bi ostvarili ne samo ekonomske, već i vojne i političke ciljeve. Informacioni sistemi se aktivno koriste kao instrumenti takozvane prikrivene moći u svrhu ostvarenja interesa tih zemalja", istakao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: