"RUS će štititi svoje u Moldaviji"

Rusija će zaštititi svoj narod u slučaju oružanog sukoba u Pridnjestrovlju, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

14:20

Default images

"Želim da kažem svima koji ne misle kao mi: ne treba se mešati u situaciju u Pridnjestrovlju... ne treba jačati napetosti, jer ima ruskih gradjana koji žive tamo", rekao je Rogozin tokom susreta sa predsednikom te separatističke moldavske oblasti u Moskvi, a prenele su ruske agencije.

Rusija će "očigledno" štititi svoje gradjane, rekao je ruski zvaničnik i dodao: "Ne treba iskušavati naše strpljenje i našu snagu".

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila i 1992. godine proglasila nezavisnost, što medjunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007. godine 97 odsto gradjana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

Tenzije u tom regionu porasle su nakon što je Moldavija u junu potpisala sporazum o asocijaciji sa Evropskom unijom. Pridnjestrovlje, teritorija izmedju Moldavije i Ukrajine, želi da se pripoji Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: