AI: Prajd pobeda ljudskih prava

Organizacija Amnesti internešenel ocenila je da održana Parada ponosa u Beogradu predstavlja pobedu za LGBT populaciju u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2014.

21:38

Default images

Amnesti je pozdravio srpske vlasti zbog držanja pod kontrolom svih kontramitinga i privođenja nekoliko izgrednika.

Ipak, kako upozorava međunarodna organizacija za ljudska prava, srpske vlasti sada moraju da obrate pažnju na "vrlo vidljivu diskriminaciju i nasilje" protiv LGBT osoba u društvu.

Beograd, smatra Amnesti, mora da se ozbiljno koncentriše na borbu sa zločinima iz mržnje protiv LGBT populacije i na zaštitu branilaca ljudskih prava u Srbiji.

Ovogodišnjoj Paradi je prisustvovala i delegacija Amnestija, koja je zajedno sa LGBT osobama danas šetala ulicama srpske prestonice, navodi se u saopštenju.

Amnesti podseća da je, ipak, ovogodišnji "Prajd" obeležilo nekoliko demonstracija protiv LGBT populacije, koje su se dogodile pre i posle Parade.

Kako se navodi u saopštenju, iako sama Parada ove godine nije protekla u znaku nasilja, nekoliko incidenata se dogodilo u drugim delovima Beograda, među kojima je, kako se podseća bio i napad na televiziju B92 i paljenje autobusa na liniji 46.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: