BG: Bezbednosni forum počinje 30.9.

Četvrti Beogradski bezbednosni forum "Evropa 2014: završetak i/ili novi početak?" biće održan od 30. septembra do 2. oktobra, a na njemu će biti 450 učesnika.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

15:24

Default images

Oko 450 učesnika razmatraće niz bezbednosnih i spoljnopolitičkih tema od značaja za Srbiju, region i Evropsku uniju.

Među učesnicima će, kako najavljuju organizatori - Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku - biti visoki zvaničnici domaćih, inostranih i međunarodnih institucija, nezavisni eksperti, predstavnici organizacija civilnog društva i medija.

Planirano je da se učesnicima foruma obrate, između ostalih, premijer Aleksandar Vučić, šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU Majkl Davenport, ambasador SAD Majkl Kirbi i predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok.

Učesnicima bi trebalo da se obrate i specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan Žerar Študman, predsednica Nemačkog Maršalovog fonda u SAD Karen Donfrid, zamenik direktora moskovskog Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Vladimir Baranovski i mnogi drugi.

Forum, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, počinje akademskim skupom na temu povezanosti kolektivnih sećanja i međunarodne bezbednosti, uzimajući u obzir važne godišnjice koje se ove godine obeležavaju.

Teme prvog dana će biti i budućnost OEBS-a, migraciona politika EU i perspektiva proširenja, regionalna saradnja i sajber bezbednost, a biće predstavljen i izveštaj "Transatlantski trendovi 2014".

Drugi dan foruma rezervisan je za stratešku debatu o transatlantskoj i evroazijskoj agendi, ali i za susedsku politiku EU i primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN.

Na forumu će se drugog dana biti reči i o budućnosti srpsko-albanskih odnosa, doprinosu organizacija civilnog društva reformama u regionu i civilnim kapacitetima Zapadnog Balkana za učešće u mirovnim misijama.

Jedan od panela će biti posvećen pitanjima rodne ravnopravnosti i zaštiti ženskih prava u oružanim konfliktima.

Trećeg dana Foruma, 2. oktobra, biće reči o potrebi za novom Balkanskom komisijom, regionalnoj saradnji u reagovanju na vanredne situacije, uticaju ukrajinske krize na Evropu i šire, energetskoj bezbednosti i ulozi omladine u globalnom građanskom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: