A šta kažu grčki eksperti o Prajdu?

Za Srbiju bi bilo dobro da se održi Prajd, jer bi to bio pozitivan korak u napretku Srbije u evropskim integracijama, smatraju grčki eksperti za prava u EU.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

15:58

Default images

Kako su rekli Tanjugu, bilo bi poželjno da se Parada koja je najavljena za nedelju, 28. septembra i održi, odnosno da to bude pre novog skrininga koji bi trebalo da počne u oktobru.

"Iako još nema zvaničnog odobrenja za održavanje Parade, nadam se da neće doći do zabrane. Bilo bi dobro da se šetnja održi”, rekla je ekspert za javno pravo iz Centra za medjunarodno i evropsko i ekonomsko pravo CIEEL iz Soluna Ekaterini Sgouridou.

Ona je, medjutim dodala i da neće biti “kraj sveta, ako Parade ne bude”.

Viši pravni savetnik iz Ministarstva pravde, transparentnosti i ljudskih prava Grčke Panjotis Gianakopulos smatra da bi održavanje Parade ponosa pokazalo da je Srbija zrelo društvo i da je to još jedan razlog zbog koga bi ta manifestacija trebalo da bude održana.

“Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je Parada ponosa zabranjena”, podsetio je on.

Menadžer programa i operacija televizija i radio stanica parlamenta Grčke Panos Kouanis saglasan je da Parada ponosa treba da bude održana, ali smatra da sama šetnja beogradskim ulicama ništa neće promeniti u statusu pripadnika LGBT populacije, niti poboljšati njihov položaj u društvu.

Govoreći o stanju ljudskih prava ove populacije u Srbiji, Sgouridou je rekla da su poslednji izveštaji Ujedinjenih nacija i Evropske komisije pokazali da se stvari u toj oblasti menjaju na bolje i da bi zato zabranjivanje Parade ove godine negativno uticalo na buduće izveštaje i pokazalo da je Srbija načinila korak unazad.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ranije je izjavila da je poznat stav vlade o toj manifestaciji i da veruje da će Prajd biti održan.

Učešće na toj manifestaciji najavili su ministar kulture Ivan Tasovac, šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Obeležavanje Nedelje ponosa počelo je juče u KC Grad u Savamali, a protestna šetnja zakazana je za nedelju, 28. septembra. U medjuvremenu planiran je niz manifestacija, izložbi, čajanka, forum...

Ovo je peta po redu Nedelja ponosa.

Prošle godine je oko 200 učesnika Parade prošetalo od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Srbije i šetnja je trajala oko pola sata.

Oni su se na ovaj korak odlučili i pored zabrane odrzavanja te manifestacije.

Prva parada ponosa održana je nakon petooktobarskih promena, 30. juna 2001. godine, pod sloganom “Ima mesta za sve nas”, ali su tada izbili neredi u kojima su se sukobili policajci i huligani koji su napali pripadnike LGBT populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: