Kad Mosad regrutuje onlajn

Postalo je uobičajeno da obaveštajne agencije regrutuju ljude onlajn, ali je izraelski Mosad otišao još dalje u vrbovanju lokalnih agenta i doušnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

19:58

Default images

Izrael ima pune diplomatske odnose sa samo dve arapske zemlje - Egiptom i Jordanom i nema ambasada u drugim prestonicama Bliskog istoka, kojima bi se obratili potencijalni doušnici i zato su toj zemlji očito potrebni drugi kanali za regrutaciju.

"Svi su dobrodošli bez obzira na religiju, nacionalnost ili zanimanje da kontaktiraju našu organizaciju-Mosad, da rade za nas ili da budu uključeni u aktivnosti koje bi mogle doneti veliku ličnu korist", navodi se u novoj "Kontaktirajte nas" poruci na Mosadovom veb sajtu www.mossad.gov.il.

Poruka je na engleskom, araskom, farsiju, francuskom i ruskom jeziku.

"Budite uvereni da je potpuna diskrecija i poverljivost najveći prioritet i osnova naše veze", dodaje se u poruci.

Čak i u Egiptu i Jordanu izraelske ambasade se pomno nadgledaju.

Mosad, imajući u vidu da onlajn ponude informacija i pomoći mogu biti daleko od sigurnih navodi: "Sugerišemo da razmotrite da li su kompjuter koji koristite i vaša lokacija dovoljno sigurni. Bilo bi bezbednije da se ispunite obrazac korišćenjem sredstava koja nisu direktno sa vama povezana".

Mosadov vebsajt je pre jednu deceniju podstaknuo regrutovanje oficira i analitičara u vreme žestoke konkurencije od strane rastućeg haj - tek sektora, podseća Rojters. U jednom od promotivnih videa prikazan je par kako beži od špijunskih misija ka porodičnom provodu kod kuće. Gad Šimron, bivši oficir Mosada, koji sada prati obaveštajne i vojne teme rekao je da novi pristup izgleda kao napor Mosada da privuče maksimum zainteresovanih.

"Ako se neki od njih dokažu kao vredni izvori informacija ili pomoći, čak i ako 90 posto bude otpisano kao nekorisno, to još uvek može biti vredno truda", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: