Sijera Leone: I sukobi zbog ebole

Neki žitelji Sijera Leonea su pobegli od kuća, a drugi su se sukobili sa zdravstvenim radnicima koji su pokušavali da sahrane žrtve ebole.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

23:43

Default images

Zbog ove zarazne bolesti vlasti u Fritaunu naredile su da stanovništvo ne izlazi iz kuća.

Ta mera bez presedana stupila je na snagu juče, kako bi se pobedio virus koji ubije svaku drugu zaraženu osobu, i do sada je samo u Sijera Leoneu usmrtio 560 ljudi. Na području zapadne Afrike, gde vlada epidemija ebole, od decembra je bilo više od 2.600 žrtava.

Zvaničnici Sijera Leonea kažu da većina od šest miliona žitelja ove zemlje poštuje naredbu o ostajanju u kućama dok blizu 30.000 zdravstvenih radnika i dobrovoljaca krstari po svim krajevima, deleći sapun i informacije o prevenciji smrtonosne bolesti.

Na oko 20 kilometara istočno do Fritauna, policija je pozvana u pomoć specijalnoj pogrebnoj ekipi koju je napalo stanovništvo dok je pokušavala da sahrani pet žrtava ebole.

Prema rečima jednog očevica, pogrebna ekipa je isprva morala da ostavi tela nasred ulice i da pobegne. Policija je saopštila da je sahrana uspešno sprovedena kad je stiglo pojačanje.

Leševi žrtava ebole vrlo su zarazni, i moraju ih sahraniti specijalne pogrebne ekipe.

Na severu Sijera Leonea, zdravstveni radnici su obavešteni da je nekoliko stanovnika pobeglo iz svojih kuća da bi izbeglo da bude zatvoreno unutra dok traju posebne vladine mere.

Ulice glavnog grada Fritauna su veceras puste, i na njima se jedino mogu videti četvoročlani timovi kako raznose sapun od vrata do vrata i dele kartice sa ispisanim simptomima ebole. Na svakim vratima ostavljaju nalepnicu kao znak da su bili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: