SAD predlažu nov sporazum Iranu?

Pošto je Iran odbacio zahtev SAD da uništi svoj program obogaćivanja uranijuma, dve strane sad razmatraju novi sporazum, javlja AP.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

22:06

Default images

Sporazum bi poštedeo veći deo iranskih postrojenja za obogaćivanje, ali bi mu smanjio mogućnost korišćenja uranijuma, rekle su danas diplomate Asošiejted presu.

Razgovori su mesecima u ćorsokaku jer se Iran protivi naglom smanjenju broja centrifuga za obogaćivanje uranijuma, kao i smanjenju njihove proizvodnje.

Centrifuge mogu da obogate uranijum do nivoa potrebnog za stvaranje nuklearnog goriva ili fisionog materijala za punjenje nuklearnih bojevih glava. Teheran uporno tvrdi da je program obogaćivanja isključivo za mirnodopske svrhe, dok Vašington smatra da se iza toga krije namera za stvaranjem atomskog oružja.

Rok za završetak pregovora je 24. novembar, i obe strane nastoje da izađu iz ćorsokaka.

Uoči jučerašnjeg nastavka razgovora, Njujork tajms je izvestio da Vašington razmatra iznošenje novog plana čiji bi fokus bio na uklanjanju cevi koje spajaju centrifuge za obogaćivanje umesto na smanjivanju broja centrifuga sa sadašnjih 19.000 na najviše 1.500.

Dvojica diplomata rekla su Asošiejted presu da se Teheran u avgustu nije dao privoleti da razmatra novi predlog, ali da se on sada nalazi na pregovaračkom stolu Irana i šest svetskih sila, i da Islamska repubika iskazuje opreznu otvorenost.

Iako se radi samo o predlogu, plan bi omogućio Irancima da kažu da nisu prekršili obećanje da nikada neće kastrirati svoja postrojenja za obogaćivanje, a sa druge strane bi se izašlo u susret zahtevima

SAD da se programu značajno umanje kapaciteti za brzo stvaranje atomskih bombi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: