Snouden i Asanž podržavaju Dotkoma

Vlada Novog Zelanda sarađuje sa SAD u nadzoru svojih građana oktrili su Edvard Snouden i Džulijan Asanž.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

14:47

Default images

Bivši agent američke Nacionalne službe bezbednosti i osnovač Vikiliksa su se video linkom obratili na konferenciji za medije u organizaciji internet preduzetnika Kima Dotkoma koji će predvoditi svoju stranku na predstojećim izborima na Novom Zelandu.

“Kada kontrolišete sistem nadzora neke države vi ustvari aneksirate tu zemlju, a to se upravo dešava na Novom Zelandu“, rekao je Asanž koji se već tri godine nalazi u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Snouden je potvrdio da se na Novom Zelandu vrši masovni nadzor komunikacija građana, ne samo u svrhu sajber bezbednosti, nego se koristi za čitanje privatne elektronske pošte, telefonskih poruka i internet stranica.

“Ako živite na Novom Zelandu, prate vas“, tvrdi Snouden koji je dobio azil u Rusiji.

Premijer Novog Zelanda Džon Ki rekao je da ne postoji masovni nadzor Novozelanđana i da Dotkom pokušava da prikupi glasove na ovaj način.

Za razliku od Asanža i Snoudena koji su poznati široj svetskoj javnosti po objavljivanju tajnih dokumenata, Dotkom je u žižu interesovanja stigao kada je njegov sajt za besplatno deljenje podataka "Megaupload" oboren od strane vlasti Novog Zelanda, a 20. januara 2012. godine on je uhapšen pod optužbom za kršenje autorskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: