Andreja čeka na pomoć države

Sedmogodišnja Andreja Stevanović iz Niša boluje od izuzetno retke bolesti, a za njenu operaciju u Rusiji potrebno je više od 20.000 evra.

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

16:49

Default images

Njeni roditelji nemaju taj novac i neophodna im je pomoć države i dobrih ljudi.

U rešavanje problema uključiće se i predstavnici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Svaki korak je veoma bolan za malu Andreju. I pored toga, kao i sva druga deca, ona voli da se druži i igra, pa svakodnevno ulaže ogroman napor da to ostvari.

Rođena je sa teškim telesnim nedostatkom, koji se javlja jednom u million slučajeva - nema potkoleničnu kost. Zbog toga su joj otežani normalanrazvoj i detinjstvo. Otac Goran Stevanović kaže da je njen problem za sve bio nepoznanica. Dešavalo se da bude pogrešno lečena, što joj je ugrozilo život.

Do normalnog hoda i razvoja Andreju deli oko 10 operacija koje bi u Rusiji trebalo obaviti do njenog punoletstva. Međutim, samo za prve dve, potrebno je više od 20 hiljada evra, a roditelji su nezaposleni i nemaju taj novac.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje porodicu su obavestili da Andrejin nedostatak nije na listi bolesti zbog čijeg se lečenja pacijenti šalju u inostranstvo.

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije zatražiće odministra zdravlja da se hitno organizuje stručni konzilijum dečijihortopeda, da bi se utvrdilo da li devojčica može da bude operisana u Srbiji. On smatra da je Andreja žrtva lošeg zdravstvenog sistema, jer se,kako kaže, sedam godina nijedan lekar nije precizno izjasnio šta je sa njom.

Operacija je zakazana za 23. septembar. Ukoliko država ne pomogne, u veomakratkom roku potrebno je sakupiti neophodnu sumu, koja bi pokrila troškoveintervencija i boravka u Rusiji.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: