Dodik: Sud BiH je mesto nepravde

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH promovisani nasiljem međunarodne zajednice i da se pokazalo da nisu mesto pravde.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

18:42

Default images

Kako je rekao, oni nisu mesto pravde već nepravde i da zato ne treba ni da postoje.

On je naglasio da zato ozbiljno razmišlja da se posle opštih izbora u BiH sprovede značajna ustavna reforma u RS.

Dodik je rekao da RS ne veruje u rad Tužilaštva BiH i da "oni mogu da rade šta hoće", reagujući na smenu tužioca koji je bio zadužen za slučaj "Atif Dudaković".

Prema njegovim rečima, i za laika je činjenica da postoje egzaktni dokazi za odgovornost Dudakovića.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH pošto su tokom 2006. u više navrata objavljeni video snimci o ratnim zločinima pripadnika korpusa, koji su ubijali srpske civile i vojnike tokom hrvatske vojno-policijske akcije 'Oluja' u avgustu 1995. na Republiku Srpsku Krajinu.

Dudaković je na tim snimcima prikazan kako u obilasku osvojenih teritorija naređuje spaljivanje srpskih sela.

Što se tiče ustavne reforme u RS, ona bi, kako je kazao Dodik, bila završena do polovine naredne godine i podrazumevala bi donošenje novog Ustava RS, koji bi se jasno pozicionirao u odnosu na slučajeve u vezi sa prošlošću i zločinima nad Srbima.

Dodik je podsetio da RS proteklih godina nije pravila opstrukcije u institucionalnom smislu, da je pravosuđe optuživalo tamo gde je bilo potrebnih dokaza da se optuže pojedini ljudi.

"Osećamo se poniženim i prevarenim zbog činjenice da je svaki zločin nad Srbima, gde god da je bio i gde god da je trebalo da se procesuira, bio opstruisan od nekih drugih nivoa vlasti", zaključio je Dodik, a prenose mediji u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: