"Kijev da obustavi ratne igre"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da mir u Ukrajini može biti postignut nacionalnim dijalogom koji bi uključio sve regione.

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

15:26

Default images

On je istakao da uslove ne može da diktira “vlada pobednika“, a poručio je Kijevu da “obustavi ratne igre“.

"Ključno je da Kijev obustavi ratne igre i napusti iluziju da duboka kriza u Ukrajini može biti razrešena dobijanjem rata protiv sopstvenog naroda", rekao je Lavrov.

Lavrov je ocenio da je "nažalost, logika 'dobitnik nosi sve' pokretač akcija Kijeva koje su rezultirale hiljadama žrtava među civilima, stotinama hiljada izbeglih i raseljenih, kao i skoro potpuno uništenom infrastrukturom u mnogim gradovima na istoku Ukrajine".

Govoreći dalje o humanitarnoj katastrofi, Lavrov je ponovio da je veoma važno to da se obezbedi neodložna humanitarna pomoć za ljude na jugoistoku Ukrajine.

Prvi konvoj ruske pomoći bio je spreman 17. avgusta, ali se kasnilo pre svega zbog "taktike odugovlačenja" vlasti u Kijevu, naglasio je Lavrov i rekao da je od 1. aprila skoro 775.000 ukrajinskih građana prešlo na rusku teritoriju, a 190.000 Ukrajinaca podnelo zahtev za izbeglički status u Rusiji.

Prema njegovim rečima, humanitarna situacija u Donjecku i Lugansku je katastrofalna i sve više se pogoršava, više od 2.000 ljudi je poginulo, a 5.000 ranjeno, od kojih mnogo dece, naveo je Lavrov.

Komentarišući sankcije Zapada i kontramere Rusije, funkcioner ruske vlasti je rekao da Moskva ne želi eskalaciju, ali da je spremna da učini sve da zaštiti svoje legitimne interese, uključujući i one koje se odnose na nacionalnu bezbednost, a takođe smatra da su sankcije Zapada kontraproduktivne i da su u suprotnosti s principima i normama međunarodnog prava.

"Apsolutno je neprihvatljivo razgovarati sa Rusijom, ili bilo kim drugim, jezikom ultimatuma i prinudnih mera", istakao je Lavrov, navodeći da je odgovor Rusije bio izbalansiran.

Ministar spoljnih poslova Rusije je ponovo odbacio kao neosnovane spekulacije o ulasku ruskih snaga na ukrajinsku teritoriju, nazivajući to očiglednim "delom medijskog rata".

"Masovni mediji, nažalost, i dalje šire glasine, izvrnute informacije, pa čak i potpune laži", dodao je Lavrov.

U Minsku su se sastali predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: