Da li će biti zakona o dosijeima?

Priča o otvaranju tajnih dosijea traje više od decenije, a u vladajućoj koaliciji kažu da postoji politička volja da možda do kraja godine dobijemo zakon o tome

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

19:48

Default images

Nakon 13 godina, otvaranje dosijea je ponovo aktuelno.

Sa hiljada do sada dobro čuvanih strana iz arhiva naših službi bezbednosti po donošenju zakona mogla bi uskoro da se skine oznaka strogo poverljivo.

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović kaže da, imajući u vidu to da se radi o osetljivoj materiji, moraju biti definisati jasni kriterijumi i procedure.

"Nama je potrebno donošenje zakona o otvaranju dosijea, jednostavno zbog toga da bismo videli da li je bilo političkih dosijea, da li je bilo zloupotreba u sektoru bezbednosti, da li ih ima danas - ne verujem, ali u prošlosti sigurno, 90-tih godina. Jer, prema zakonu, koliko sam upoznat, otvaranje vojnih dosijea planirano je tek 2047. godine. Zamislite koliko ćemo morati da čekamo pravu istinu koja je bitna za kreiranje novije istorije naše zemlje", kaže Momir Stojanović iz Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Mogućnost da se u Srbiji konačno otvore dosijei tajnih službi istoričari pozdravljaju. Ipak, Bojan Dimitrijević kaže da ne bi trebalo previše očekivati od toga.

"I službe državne bezbednosti, odnosno vojne bezbednosti su napravile takve mehanizme da većinu tih operativvnih podataka uništavaju ili sklone od javnosti, tako da i ukoliko bi se to otvorilo, sadržaj tih dosijea u mnogo slučajeva ne bi bio opravdavajući, ne bi bio ispunjavajući za očekivanja mnogih ljudi koji su bili politički protivnici prošlih režima", ocenjuje Dimitrijević.

Srbija je jedina od bivših socijalističkih zemalja koja još nije otvorila svoje tajne arhive.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: