"Oplatol ima sve sertifikate"

Suvlasnik firme Ekosekund Nebojša Atanacković izjavio je da ne snosi odgovornost za rad te firme, za čiji se "oplatol" sumnja da sadrži otrovni fenol.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

12:48

Default images

On je istakao da ga je direktor uverio u to da je taj proizvod ispravan, da ima četiri firme i da se kao vlasnik ne bavi tehnološkim detaljima i da nije odgovoran za ono što se dešava u proizvodnji, ukazujući da su za to odgovorni direktori.

"Nemam veze sa tim. Moja biografija je jako čista. Trudio sam se uvek da budem koristan član društva", istakao je Atanacković, dodajući da "ovo društvo napada one koji bi trebalo da budu perjanice".

Dodao je da je njegova kompanija Centar-Boban ušla u Ekosekund, jer je procenjeno da se može ostvariti profit kroz poslove reciklaže, a prema Agenciji za privredne registre, Centar-Boban je vlasnik 90 odsto Ekosekunda, dok 10 odsto pripada firmi Trigema.

Atanacković je rekao da je, ipak, kad se u medijima pojavila afera s "otrovnim zgradama" na Novom Beogradu, pozvao direktora Ekosekunda, koji ga je uverio da je taj proizvod ispravan i da ne bi trebalo da je izvor zagađenja.

“Direktor Ekosekunda (Rade Petrović) odbija svaku mogućnost da je 'oplatol' izvor neprijatnog mirisa u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu. Pitanje je da li je izvor takvog mirisa neki drugi proizvod koji se koristio u tom zgradama", rekao je Atanacković i dodao da je Ekosekund "pribavio naknadno sve moguće sertifikate" za proizvod "oplatol".

Suvlasnik Ekosekunda je napomenuo i da sadašnji direktor nije bio na tom mestu u vreme kada je proizveden "oplatol" koji je korišćen za izgradnju zgrada na Novom Beogradu.

"Tadašnji direktor se iselio u Kanadu i ako bi eventualno bilo odgovornosti, tada bi bila na njemu", rekao je Atanacković.

Beogradsko naselje u Ulici Mileve Ajnštajn, u kome je u izgradnji dve zgrade s 22 stana korišćen proizvod "oplatol" kupljen od Ekosekunda, napustili su skoro svi stanari zbog opasnosti po zdravlje.

Toksikološke analize potvrdile su prisustvo velike količine stanafenola u urinu kod većine stanara tog naselja.

Zorana Mihajlović rekla da je to ministarstvo naložilo Građevinskoj direkciji Srbije (GDS) da hitno obezbedi smeštaj za ljude iz "zagađenih zgrada".

Kako B92 saznaje, svi izvođači radova za izgradnju zgrada u kojima se pojavio problem kupovali su materijal od firme Ekosekund, a proizvod je i dalje u prodaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: