Istraga će dokazati zločine Izraela

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki kaže da će istraga UN dokazati da je Izrael počinio ratne zločine i prekršio humanitarno pravo u Gazi.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

22:22

Default images

Nakon ocene Izraela da je istraga neobjektivna, Maliki je rekao da Palestinci imaju poverenje u komisiju , osnovanu prošlog meseca nakon što je usvojen nacrt rezolucije koji su predložili Palestinci.

"Imamo puno poverenje da će ta komisija učiniti sve da pokaže da je Izrael počinio ratne zločine, zločine protiv čovecnosti, u svom napadu na palestinski narod u pojasu Gaze," rekao je Maliki novinarima u glavnom gradu Venecuele tokom zvanične posete.

"Sarađivaćemo s tom komisijom kada stigne u Palestinu," dodao je on, istakavši da Palestinci znaju da Izrael neće dozvoliti da komisija uđe na Zapadnu obalu i da će se tražiti alternative kako bi mogla da ispuni svoju misiju.

Ranije danas Izrael je izrazio ljutnju što će komisiju predvoditi kanadski advokat Vilijam Šabas, koga ta zemlja smatra antiizraelskim. Bezmalo 2.000 Palestinaca ubijeno je otkako je Izrael 8. jula započeo ofanzivu kako bi zaustavio prekogranično raketiranje. Na izraelskoj strani poginulo je 67 ljudi, većinom vojnika.

Maliki je takođe ispratio humanitarnu pomoć iz Venecuele, koja podržava Palestince otkako je pokojni predsednik Hugo Čavez došao na vlast 1999. godine, podseća AFP.

Isporuka pomoći je poslata avionom Venecuele u Egipat i kopnenim putem će se prebaciti u Gazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: