"Oboleli Rumun nema ebolu"

Rumunski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da muškarac, za koga se sumnja da je oboleo od neke teške infektivne bolesti, ipak nema ebolu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 10.08.2014.

16:03

Default images

"Prikupili smo sve epidemiološke podatke, korak po korak, i utvrdili smo elemente koji isključuju ebolu kod ovog pacijenta sa 99 odsto sigurnosti", izjavio je novinarima direktor Instituta za infektivne bolesti Adrijan Strejinu-Cherćel, preneo je Rojters.

Ranije je rumunska agencija Adjerpres javila da je u Nacionalni institut za infektivne bolesti u Bukureštu primljen pacijent, koji se krajem jula vratio iz Nigerije, i da se sumnja da je oboleo od neke infektivne bolesti, što podrazumeva i ebolu.

Pozivajući se na medicinske izvore, rumunska agencija Adjerpres je navela da je 51-godišnji muškarac u izolaciji.

Kako se navodi, on se 25. jula vratio iz Nigerije, gde je bio na poslovnom putu.

Lekarima se javio za pomoć zbog povraćanja, visoke temperature i dijareje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Nigerija je sa 13 obolelih od ebole, među kojima su potvrđeni i nepotvrđeni slučajevi, i dva preminula pacijenta, na četvrtom mestu u svetu po rasprostranjenosti ovog virusa.

SZO je u petak pozvala na hitne mere u zdravstvu na svetskom nivou u borbi protiv epidemije ebole, koja je pogodila pre svega zapadnu Afriku.

Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a oko 1.800 slučajeva zaraze je potvrđeno ili čeka na potvrdu. Sijera Leone, Liberija i Gvineja su zemlje koje je ova epidemija najviše zahvatila.

Vlasti Saudijske Arabije danas su saopštile da Saudijac koji je posle povratka iz Sijera Leone preminuo prošle nedelje, nije imao virus ebole, prema prvim laboratorijskim podacima koji su obrađivani i u SAD i Nemačkoj.

Taj 40-godišnji državljanin Saudijske Arabije bio je u toj zemlji. jedini oboleli za kojeg se sumnjalo da je zaražen virusom ebole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: