Mali rizik od ebole u Srbiji

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" Bojana Grgić rekla je danas da je u Srbiji mali rizik od pojave ebole.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.08.2014.

12:22

Default images

"Ne možemo reći da rizika nema uopšte. On je nizak imajući u vidu koji je put prenošenja bolesti, ali ne možemo, naravno, u potpunosti da isključimo tu mogućnost i ne smemo tako ni da se ponašamo i moramo da budemo spremni", kazala je Grgićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, mere koje se u ovom trenutku preduzimaju u Srbiji su mere koje preduzimaju i druge zemlje da bi bile spremne za eventualni slučaj sa sumnjom na ebolu.

Epidemija ebole proglašena je u tri zemlje zapadne Afrike - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Grgićeva je navela da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila koje mere treba da preduzimaju države u kojima je registrovana epidemija bolesti, mere koje preduzimaju države koje imaju neke slučajeve sumnje ili potvrđene slučajeve ebole i zemlje koje se graniče s tim zemljama.

"Za sve ostale države ne treba da bude nikakva zabrana međunarodne trgovine, niti putovanja", kazala je Grgićeva.

Prema njenim rečima, države treba da obaveste putnike koji odlaze u pogođena područja o riziku, treba da su spremne da eventualno otkriju i istraže i da mogu da zbrinu pacijente kod kojih postoji sumnja na oboljenje.

"Treba da se da odgovarajuća informacija javnosti i eventualno da su spremne da evakuišu svoje ljude ako su u ugroženim područjima, kod kojih je dokazana ebola", dodala je Grgićeva.

Ona je navela da zemlje pogođene ebolom imaju slab zdravstveni sistem, koji ne može da se izbori s takvom razmerom epidemije i da je zato najveći broj obolelih među zdravstvenim radnicima, koji nemaju odgovarajuću zaštitu.

"To je suština i zašto je ta epidemija tamo veliki problem - nemaju kapaciteta da stave epidemiju pod kontorolu", kazala je Grgićeva.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u Srbiji sve osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima virusa hemoralgijskih groznica (gde spada i ebola) stavljaju se pod zdravstveni nadzor.

Simptomi ebole su groznica, slabost, bolovi u mišićima, glavobolja, bol u grlu, povraćanje, dijareja, poremećene funkcije jetre i bubrega i povremeno intenzivno krvarenje. Period inkubacije iznosi od dva dana do 21 dan.

Ta bolest se prenosi sa životinje na čoveka i s čoveka na čoveka, preko telesnih tečnosti, kontakta s organima, sekretima i krvlju zaražene osobe.

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u dve istovremene epidemije u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Za ebolu ne postoje registrovani ni lek ni vakcina.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: