Sreda, 06.08.2014.

18:26

Georgieva za visoku predstavnicu EU

Vlada Bugarske imenovala je Kristalinu Georgievu kao kandidata ove zemlje za komesara EU i za mesto visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Izvor: Tanjug

Default images

To je saopštio novoimenovani bugarski premijer Georgi Bliznaški.

Obrazlažući ovu odluku, ministar unutrašnjih poslova Bugarske Daniel Mitov rekao je da Georgieva uživa veliki ugled medju kolegama i ocenio da će ona biti izuzetno uspešna visoka predstavnica EU.

Bugarska će, naveo je on, dati sve od sebe da dobije maksimalnu podršku drugih članica EU za nominaciju Georgieve koja je trenutno evropski komesar za međunarodnu saradnju i humanitarna pitanja.

"Imamo jakog kandidata. Borimo se za najbolje i imamo sve šanse da pobedimo", rekao je premijer Bliznaški i pozvao sve Bugare da podrže Georgievu, prenela je agencija BTA.

"Izbog Kristaline Georgieve biće ogromna čast za našu zemlju", rekao je on i dodao da će sve državne institucije raditi na tome.

Za prestižno mesto novog šefa evropske diplomatije kandidature za sada su, osim Bugarske, istakle Italija i Poljska.

Poljska je za tu funkciju predložila šefa svoje diplomatije Radoslava Šikorskog, a Italija je, takođe, nominovala ministarku spoljnih poslova, Federiku Mogerini.

Procedura izbora za Evropsku komisiju je takva da sve članica EU predlažu svoje kandidate, nakon čega predsednik EK Žan-Klod Junker odlučuje o raspodeli resora.

Agencija Rojters podseća da su najinteresantnija mesta oko kojih se koplja lome ona koja se tiču ekonomije, trgovine, energetike, unutrašnjeg tržišta, konkurentnosti.

Evropski lideri će na samitu 30. avgusta doneti odluku o budućim komesarima.

U praksi, raspodela mesta u Komisiji u kojoj svaka od 28 zemalja ima svog predstavnika, biće deo šire slagalice u koju spada i imenovanje predsedavajućeg samitima EU, šefa spoljne politike i predsedavajućeg evrozone.

Sastav nove Evropske komisije zatim treba da odobri Evropski parlament do 31. oktobra kada ističe mandat sadašnje EK.

Evropski parlament može da prihvati ili odbije novu Komisiju u celini, mada je Junkeru već nagovešteno da u njenom sastavu treba da bude najmanje devet žena.

Do sada su samo četiri zemlje imenovale ženske kandidate i to su Švedska, Italija, Bugarska i Češka Republika, a možda će im se pridružiti i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: