Putin uzvraća: Sankcije Zapadu

Vladimir Putin naložio vladi da razradi uzvratne mere za sankcije Zapada, tražeći pritom da budu precizne "kako bi se podržali domaći proizvođači".

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

18:16

Default images

"Politički instrumenti pritiska na privredu su neprihvatljivi, oni su u suprotnosti sa svim normama i pravilima. S tim u vezi vlada Rusije je već predlagala niz uzvratnih mera na tzv. sankcije nekih zemalja", rekao je ruski predsednik tokom radnog susreta s vršiocem dužnosti gubernatora Voronješke oblasti Aleksejem Gordejevom, preneo je Itar-Tas.

Putin je podvukao da proizvođači u raznim zemljama treba da budu u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara, između ostalog, interesima nacionalne bezbednosti, a i pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Tokom susreta, Gordejev je ruskom predsedniku preneo strahovanje voronjeških privrednika u vezi s protekcionističkim merama koje se primenjuju u Evropskoj uniji.

"Predstavnici industrije i poljoprivrede počinju da pitaju, izmedju ostalog, o našim trgovinsko-ekonomskim odnosima, na primer sa zemljama EU", rekao je on.

"Znamo da je tamo znatno viši nivo protekcionizma. Sve to uznemirava. Naravno (biznismeni) postavljaju pitanja, konkretno gde je STO, gde su ti propisi i zašto se ne osigurava pravedna konkurencija", rekao je Gordejev.

Agencija RIA Novosti podseća da SAD i EU ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i naziva te optužbe neprihvatljivim.

Zapadne zemlje od marta su već u nekoliko navrata uvodile sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, preteći da će takve mere pojačavati.

EU je i 30. jula objavila spisak sankcija na kom su uključene osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, između ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključne opreme i tehnologija radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo finansija SAD je dan ranije saopštilo da se uvode sankcije Moskovskoj banci, VTB i Ros seljhoz banci, kao i ruskoj Objedinjenoj brodogradilišnoj korporaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: